Linkt u opleiding en bedrijfsstrategie?

Opleiding en ontwikkeling zitten in de lift. Niet minder dan drie kwart van de Belgische werknemers heeft het voorbije jaar een opleiding gevolgd. Goed nieuws, maar het kan nog beter. Een derde van de bedrijven stemt zijn opleidingsbeleid immers nog niet af op de bedrijfsstrategie. Een gemiste kans, vindt Jan Laurijssen.

“Een echte benchmark bestaat er niet, maar op zich is 1 op 3 wel een sprekend cijfer”, analyseert Jan Laurijssen de resultaten van de Learning Indicator van Kluwer Opleidingen. “Het geeft alleszins aan dat een groot aantal bedrijven geen verband legt tussen opleiding en bedrijfsstrategie.”

 

Hoe kleiner het bedrijf, hoe groter de kans dat er geen strategisch opleidingsbeleid op papier staat. Al beperkt dit gebrek zich zeker niet tot de ‘hele kleintjes’. Enkel bedrijven met meer dan 1000 werknemers beschikken bijna zo goed als altijd (84,4%) over een geïntegreerde visie. Telt een onderneming minder dan 200 werknemers, is de kans vrij groot dat een duidelijke strategie ontbreekt.

 

“Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat niet alleen de omvang van een bedrijf, maar ook de regio en de sector waarin het actief is, bepalen of en hoeveel opleidingsinspanningen er gebeuren”, weet Jan Laurijssen. “Vaak is het ontbreken van een visie een gevolg van een gebrek aan mankracht. Een groot bedrijf beschikt nu eenmaal over mensen om professioneel met training en development bezig te zijn.”

 

Aantrekkelijke werkgever

Nochtans heeft elke onderneming er baat bij haar opleidingsaanbod te stroomlijnen met de strategische doelstellingen. In de praktijk leidt het ontbreken van zo’n visie vaak tot een vicieuze cirkel die het nut van opleidingen tout court in twijfel dreigt te trekken.

 

Zonder een directe link met de bedrijfsdoelstellingen blijft het effect van een opleiding immers vaak onzichtbaar. Het enige wat een leidinggevende merkt, is dat zijn werknemers naar trainingen ‘verdwijnen’ en een lege plaats achterlaten. In dit scenario kan hr moeilijk verwachten dat de lijnmanager in kwestie zijn personeel verder zal stimuleren om opleidingen te volgen.

 

Nog een reden om opleiding en strategie te integreren, is de must om ook als bedrijf ‘bij te blijven’. “Niet alleen om te groeien, maar ook om de juiste, talentvolle mensen aan te werven en te behouden”, aldus Jan Laurijssen. Volgens de Learning Indicator beschouwt bijna 9 op de 10 van de ondervraagden opleiding als een belangrijke factor in de promotie van medewerkers. De mogelijkheid om opleiding te volgen speelt voor meer dan 8 op de 10 werknemers een rol bij het solliciteren. Zo goed als alle hr-verantwoordelijken spelen dit argument ook uit bij het rekruteren van nieuwe medewerkers.

 

Beter budgetbeheer

Een duidelijke opleidingsstrategie verhoogt niet alleen de aantrekkelijkheid als werkgever, ze klaart ook heel wat vragen uit die op de werkvloer leven. Jan Laurijssen: “Een goede visie laat toe om op termijn te werken zodat je opleidingen beter kan plannen en opvolgen. Finaal gaat dat over het beter beheren van het beschikbare budget.”

 

Voordelen die duidelijk niet in dovemansoren vallen. Hr-verantwoordelijken tonen zich zeer bewust van de nood aan professionalisering en een strategische aanpak. Naast het in kaart brengen van de noodzakelijke competenties voor het bedrijf, het reduceren van de kosten en het verhogen van de efficiëntie, maakt ook het integreren van de strategische doelstellingen van het bedrijf in het opleidingsplan deel uit van hun top-3 van prioriteiten voor het komende jaar.

 

Ook de trend naar meer interne opleidingen bevestigt volgens Jan Laurijssen het belang dat hr-verantwoordelijken hechten aan strategisch opleiden. “Dat leiden we af uit het feit dat interne opleidingen meer op maat kunnen gemaakt worden, wat nodig is als je training wil afstemmen op je bedrijfsdoelstellingen.”

 

Meer resultaten van het onderzoek vindt u in het witboek Learning Indicator 2010 dat u kunt opvragen via info@kluweropleidingen.be.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect