Medewerker in de drivers’ seat

Toen we de resultaten van de Learning Indicator analyseerden viel het me op dat net als in 2010 en 2011 de leerbereidheid van medewerkers erg groot is.

Ik herinner me een discussie daarover met mijn algemeen directeur bij Kluwer. Ik vertelde hem over de resultaten van het onderzoek in 2010. Daaruit bleek dat bijna driekwart van de werknemers bereid bleek om ook in zijn vrije tijd een opleiding te volgen in het kader van zijn professionele activiteiten. “Allemaal goed en wel, antwoordde hij, maar zijn ze ook bereid om ervoor te betalen?” Een interessante vraag, die we het jaar nadien opnamen in de enquête. En wat bleek: driekwart van de bevraagde professionals was bereid om opleiding in kader van loopbaan zelf te betalen!

Ook dit jaar waren we erg benieuwd naar de leerbereidheid en polsten ernaar met deze twee vragen:

  • Besteed je ook buiten de werkuren tijd aan bijleren?
  • Ben je bereid een dag vakantie te nemen voor opleiding?

De resultaten hebben me verrast: ruim een derde van de respondenten (34,6 %) besteedt minstens een keer per week tijd aan bijleren buiten de werkuren.
En 69 % is zelfs bereid er een dag vakantie voor te nemen.

Goed nieuws dus: medewerkers zijn heel leergierig en geëngageerd om bij te leren.
Dit onderzoek toont aan dat de medewerker langzaam maar zeker het heft in eigen handen neemt. Bijna 55 % geeft aan te leren van hun collega’s, bijna 50 % uit vakliteratuur.

Ook het initiatief voor leren komt bij het individu te liggen. De leerder zit meer en meer in de ‘drivers’ seat’. Een trend die alvast wordt aangemoedigd op social media: neem je eigen ontwikkeling in handen en leer van elkaar! (bijv. http://alexisgrant.com/2012/08/01/3-ways-to-teach-yourself-anything-you-want-to-learn/)

Het is in deze context mooi om te zien dat maar liefst 47,2 % van de bevraagde HR-professionals de intentie heeft medewerkers meer te gaan ondersteunen bij informeel leren.

Miek Wouters

 

Benieuwd naar de andere resultaten van dit onderzoek? Download de gratis whitepaper Kluwer Learning Indicator 2012.

 

Avatar foto

Auteur

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect