Mobiel leren: de trend van 2011

2011 wordt het jaar van het mobiele leren, met dank aan de opmars van tablet-pc’s en smartphones. Alle infrastructuur is er, klinkt het. Nu is het enkel nog wachten op de grote doorbraak. De mogelijkheden zijn alleszins immens.

Alhoewel mobiel leren al enkele jaren wordt aangekondigd, is het tot nog toe nooit echt doorgebroken. 2011 moet daar verandering in brengen. De kans dat leren via allerlei digitale en mobiele platformen nu wel doorbreekt, is om meer dan één reden reëel te noemen. De multimediale toestellen – smartphones, tablet-pc’s enzovoort – zijn er. De datanetwerken – Wifi, 3G – zijn er, en de platformen zijn er. Daarmee is aan alle noodzakelijke voorwaarden voldaan om van de intrede van mobiel leren een succes te maken.

 

Een extra argument is dat momenteel heel wat media de consument richting mobiele apparatuur proberen te duwen. Het goedkopere krantenabonnement voor de iPad is wellicht een van de meest gekende voorbeelden. Daarnaast ruilen steeds meer gsm-gebruikers hun basistoestel voor een smarthpone en brengen heel wat fabrikanten dit jaar een tablet-pc op de markt als concurrent voor de duurdere iPad.

 

iLearning: ready, set, go!

Gooi al die evoluties op een hoop en u merkt dat alles in place is om van mobiel leren dé leertrend van 2011 te maken. Blijft de vraag: zijn al die consumenten ook bereid om het maximum uit de technologie te halen? Een iPad hebben, is iets. Ervan overtuigd zijn dat die niet alleen geschikt is om je mee te amuseren maar ook om te ‘leren’, is nog wat anders. Daarvoor is een gedragsverandering nodig die ons wegtrekt van de pc waar we met z’n allen zo verslingerd aan zijn. Maar dat moment komt er aan. Het is gewoon wachten tot de penetratiegraad van mobiele toestellen groot genoeg is.

 

Zuid-Amerika doet het al

Een baanbrekend voorbeeld van mobiel leren vinden we vreemd genoeg in Zuid-Amerika. Op plaatsen waar zelfs nog geen stromend water is, maakt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) nu al gebruik van smartphones om lokale hulpverleners op te leiden. “Ontwikkelingslanden kampen vaak met een tekort aan getraind personeel en een gebrekkige infrastructuur om mensen bij te scholen”, zegt Inge de Waard, e-learning coördinator en researcher bij het ITG.

Daarom zochten de experts van het ITG, samen met hun Peruviaanse collega’s in Lima, naar een gratis manier om gezondheidswerkers via hun smartphone te laten leren. Het resultaat, een online leerplatform, is sinds maart 2010 overal ter wereld te gebruiken. De onderzoekers gebruiken het systeem zelf om in twintig Peruviaanse klinieken gezondheidsmedewerkers op te leiden.

 

Learning snacks

Vooral de snelheid waarmee informatie kan verspreid worden is een belangrijk voordeel van mobiel leren. Nieuwe data kan onmiddellijk gepushed worden naar de professional die erom vraagt. De meerwaarde voor bijvoorbeeld juristen spreekt voor zich. Bedrijven kunnen het gebruiken om de aandacht van werknemers en klanten te vestigen op topics die relevant zijn voor de firma in kwestie; zoals al wat met ‘compliance’ te maken heeft in de bank- en financiële sector bijvoorbeeld.

 

Nog een troef van mobiel leren is dat het leren minder saai maakt. Informatie kan verspreid worden als een aantrekkelijke video of een leuke mobile app. Dergelijke learning snacks, waar je op een halve minuut iets van opsteekt, maken van leren een heel andere beleving. De duur van de leermomenten verkleint, maar het leerproces zelf wordt een stuk efficiënter. Het mobiel leren is een kwestie van kijken, eventueel beantwoorden, opnemen, en weer weg.

 

Even swipen

Deze nieuwe manier van leren past daarmee perfect in de huidige trend van de alomtegenwoordigheid van producten en informatie. Als een consument anno 2011 iets wil, wil hij dat nu, niet straks. Wie iets wil weten, denkt daar net zo over. Alleen al daarom lijkt mobiel leren binnen afzienbare tijd niet meer weg te denken uit zowel ons professionele als ons dagelijkse leven.

 

Wie mobiel leert, hoeft immers maar te ‘swipen’. Even met de vinger over het touchscreen vegen, is dat. Kan banaal klinken, maar het verkleint wel de barrière met de ontvanger: iets waar zonder twijfel elke lerende omgeving wat aan heeft.

 

 

Mobile learning is een van de ontwikkelingen die Jan Laurijssen, learning solutions manager bij Kluwer Opleidingen,  vaststelde bij Online Educa. Online Educa is het grootste internationaal congres over ‘Technology supported Learning & Training’. 2197 trainingprofessionals uit 108 landen namen deel.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect