Mobile device gebruiken tijdens training? Natuurlijk!

Tablets gebruiken tijdens een opleiding? Vele reacties op deze blog tonen de gevoeligheid van deze vraag. Niettemin: ik pleit voor! In het artikel “Mobile device: uit of aan?“ lezen we dat driekwart van de bijna 5500 bevraagde professionals uit het Learning Indicator-onderzoek het ‘not done’ vindt om een smartphone of tablet boven te halen tijdens een opleiding of seminarie. Niet alleen medewerkers, maar ook leidinggevenden en learningprofessionals menen dat mobile devices in een leslokaal enkel afleiden van het kerndoel van de training.

Ik ben het niet eens met hen. Een doordacht gebruik van mobile devices tijdens een training verhoogt net de focus op wat je aan het leren bent.

Ergernis en afleiding?

Is het zo dat mobiele toestellen in een leslokaal alleen maar afleiden?

Een kwestie van duidelijke afspraken, vind ik. Als je aan het begin van een opleiding afspraken maakt over het gebruik van tablets en smartphones, kun je er steeds naar teruggrijpen.

Ik beschouw het verbod op het gebruik als een gemiste kans. Een medium als Twitter bijvoorbeeld biedt je een manier om je kennis te verankeren door het verwoorden in kernwoorden van wat je leert.

Extra leerkansen

Uit de Learning Indicator 2012 blijkt dat niet iedereen het gebruik van mobile devices tijdens trainingen aanvaardt. Daar moet je als leerbegeleider rekening mee houden. Toch mogen we niet blind zijn voor de mogelijkheden die deze toepassingen bieden. Je kunt het gebruik ervan orkestreren in functie van backchannel learning. Zet mobile devices op afgesproken momenten in als tool om extra informatie te vergaren, meningen van buiten het lokaal op te roepen, polls te houden, … Mobile devices geven zo een extra dimensie aan je opleidingen.

Ik ben heel benieuwd wat u denkt. 

Onze poll hiernaast lijkt de resultaten van de Learning Indicator enquête te bevestigen. Of is uw ervaring toch anders? Laat dan uw reactie hieronder. Ik ben vóór een stevig debat!

 

Avatar foto

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect