Mobile device: uit of aan?

Je tablet of smartphone gebruiken tijdens een opleiding of seminarie… Doen of niet? De meningen zijn verdeeld.

De smartphone of tablet aan de kant laten, is niet voor iedereen even gemakkelijk. Uit de Kluwer Learning Indicator 2012, een jaarlijks onderzoek over opleiding en ontwikkeling bij medewerkers en hr-professionals, blijkt dat 23,6 procent van de bevraagden zijn iPad of smartphone niet kan missen tijdens een opleiding.

Maar niet iedereen denkt daar zo over. Driekwart van de respondenten vindt het ‘not done’ om een mobile device te gebruiken tijdens een opleiding of seminarie. Het getokkel op die toestellen ervaren ze als ronduit storend.

 

Niet toegelaten
Er zijn voldoende argumenten te vinden om smartphones, tablets en laptops te bannen uit opleidingslokalen. Afleiding is misschien wel het sterkste argument. Wie de kans krijgt, zal niet nalaten om snel zijn mail te checken en een bericht terug te sturen. Voor je het goed en wel beseft, zit je tijdens de opleiding je job te doen in plaats van iets voor je job te leren.

Op voorhand duidelijke afspraken maken over het gebruik van mobile devices kan een oplossing bieden.

Want een tablet of smartphone kan nuttig gebruikt worden in een opleidingscontext. Bijvoorbeeld om nota’s te nemen, ter vervanging van pen en papier. Op voorwaarde dat het daarbij blijft.

Een argument om mobile devices wel toe te laten, is dat kennis delen via sociale media een soort ‘herhalingsfunctie’ heeft. Het zou helpen om het geleerde beter te onthouden.  In het artikel ‘Social media in de classroom’ vertellen Kluwer-trainers Werner Küper en Wouter van Betten waarom zij social media zelfs ‘ideale leerinstrumenten’ vinden.

 

Noodzakelijk
Joeri Gevers van Nelissen Steenfabrieken volgde onlangs de Kluwer-opleiding ‘Uw iPad professioneel gebruiken’. Het gebruik van mobile devices tijdens opleidingen stoort hem niet. “Het kan handig zijn om zo nota’s te maken. Bij sommige opleidingen, zoals degene die ik gevolgd heb, zijn ze zelfs noodzakelijk. Wat je leert, kan je onmiddellijk toepassen op je iPad.”

Maar, geeft Joeri Gevers toe, je dwaalt vlug af. “Even je mail checken tussendoor is snel gebeurd. De aandacht neemt dan toch wat af. Je kan je inderdaad afvragen of die toestellen tijdens opleidingen wel ‘juist’ gebruikt worden.”

 

‘Hautain’
Nelissen Steenfabrieken onderneemt internationaal. Joeri Gevers merkt dat niet alle landen even ver staan wat het gebruik en het aanvaarden van tablets en slimme telefoons betreft. “Nederland is een voorloper. Het is heel normaal dat een verkoper er een presentatie op iPad toont. Duitsland is ook goed mee en in ons land merken we vooruitgang. Frankrijk is een ander verhaal. Daar vinden ze het vaak hautain om tijdens een vergadering je tablet boven te halen.”

 

 

Joeri Gevers is directielid bij Nelissen Steenfabrieken.

 

 

We zijn benieuwd naar uw ervaringen!
Vindt u het gebruik van mobile devices tijdens opleidingen storend of waardeert u net de extra leermogelijkheden ervan? Geef uw mening via de poll rechts en geef hieronder uw reactie.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect