Mobiliteitsbudget biedt drie alternatieven voor de bedrijfswagen

Vanaf oktober kunnen werknemers hun bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget. De Vlaamse overheid rekent erop dat heel wat mensen met dit budget hun woon-werkverkeer anders zullen gaan organiseren en dat daardoor het mobiliteitsprobleem zal verminderen. Wat zijn de alternatieven?

 

Wie vanaf oktober 2018 zijn bedrijfswagen inlevert, kan in ruil een jaarlijks mobiliteitsbudget vragen dat overeenkomt met de totale kost die de werkgever voor de auto betaalde. Dus inclusief de kostprijs voor brandstof, verzekering en onderhoud van de bedrijfswagen.

 

Drie alternatieven voor de bedrijfswagen

Werknemers kunnen hun mobiliteitsbudget op drie manieren spenderen:

  1. Ze ruilen hun huidige bedrijfswagen in voor een milieuvriendelijker exemplaar, zijnde een elektrische auto of een voertuig met minder dan 95 mg CO2-uitstoot en een lage emissienorm.
  2. Ze kiezen voor een alternatief vervoermiddel, zoals de fiets, een deelauto of een trein- of busabonnement.
  3. Ze betalen met het budget hun huishuur of de aflossing van hun woonkrediet. Dit kan alleen op voorwaarde dat de werknemer op minder dan vijf kilometer van zijn werk woont.

Combinaties zijn ook mogelijk: een werknemer kan dus met zijn budget perfect een kleinere auto kopen en een plooifiets voor de laatste kilometers in de stad.

Het saldo van het mobiliteitsbudget wordt op het einde van het jaar cash uitgekeerd. Op dit bedrag moeten wel sociale lasten betaald worden, maar geen belastingen.

 

Cash-for-car blijft mogelijk

Naast het mobiliteitsbudget blijft de optie open om de bedrijfswagen gewoon in te ruilen voor een vrij te besteden som cash geld. Deze mobiliteitsvergoeding – ook wel de cash-for-car-regeling genoemd – wordt berekend op de cataloguswaarde van de ingeleverde bedrijfswagen. De eventuele eigen werknemersbijdrage en een tankkaart worden mee verrekend. De vergoeding wordt belast zoals een bedrijfswagen.

 

Beste keuze?

Als werknemers van plan zijn om hun bedrijfswagen in te ruilen, kiezen ze dan best voor een mobiliteitsbudget of toch eerder voor een mobiliteitsvergoeding? Het wordt nog een hele klus om te berekenen wat voor een individuele werknemer het voordeligst is. De waarde van de ingeleverde auto speelt natuurlijk een rol, maar daarnaast onder andere ook de belastingen die de werknemer al dan niet moet betalen of het bedrag dat hij in ruil krijgt, het aantal kilometers dat hij aflegt en de manier waarop hij zijn vervoer na de inlevering van de bedrijfswagen wil organiseren. Een complexe berekening dus, die wel wat voorkennis en rekenwerk vergt.

 

Zin in meer?

Wil je in detail bekijken hoe je het mobiliteitsbudget verwerkt in je flexibel-verloningsbeleid? Ontdek de mogelijkheden tijdens deze specifieke opleidingen over dit actuele thema:

Ben je toch nog niet helemaal op de hoogte van de verschillende mobiliteitsopties? Schrijf je dan zeker in voor de opleiding Cash for car, private lease, mobiliteitsbudget, WLTP en voordeel alle aard, diesel of elektrisch?

 

Bron: Kanaalz

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect