Model van Ulrich: Hr als geloofwaardige activist

by NCOI Learning Team

Een hr-professional die impact wil hebben, moet zowel vertrouwen uitstralen als een visie hebben, zegt Dave Ulrich over de kern van zijn nieuwe hr-model.

In het hart van Ulrichs model bevindt zich de hr-rol van Credible Activist, de laatste rol die we in deze reeks onder de loep nemen. Vrij vertaald: de ‘geloofwaardige activist’. Binnen deze cirkel wordt hr op het meest individuele niveau bedreven (zie illustratie). “Dit gaat om de kerncompetenties van de hr-professional. Geloofwaardigheid, integriteit en de voorvechtersrol binnen de organisatie staan centraal”, legt docent Raf Vanzeer uit.

Waarom dit zo belangrijk is? Omdat enkel geloofwaardige activisten echte vertrouwensrelaties kunnen opbouwen. Pas als hr aanvaard wordt en het vertrouwen heeft, kan ze haar visie verspreiden over de impact die ze heeft op de performantie van de business.

 

Combinatie
“Om dat te laten lukken, moet de hr-professional over competenties beschikken zoals overtuigend zijn in zijn advies en kunnen omgaan met weerstand”, zegt Raf Vanzeer. “Hr moet doen wat het zegt. Hr-professionals die als integer willen beschouwd worden, moeten consistent communiceren en bewijzen dat ze goed zijn op relationeel gebied. Enkel zo kunnen ze andere medewerkers positief beïnvloeden met hun eigen sterke ideeën.”

De combinatie ‘activist’ en ‘geloofwaardig’ is daarbij essentieel, aldus Ulrich. Hr-professionals die geen actie koppelen aan hun geloofwaardigheid, worden misschien wel bewonderd omwille van hun integriteit, veel impact hebben ze niet. Omgekeerd zullen actieve hr-professionals boordevol goede ideeën maar zonder geloofwaardigheid amper gehoord worden.

 

Adviesvaardig
Zit de rol van geloofwaardige activist niet goed, zal hr er ook niet in lukken om de andere vijf rollen naar behoren te vervullen. “Dit is de basis en die moet goed zitten. Medewerkers moeten op hr kunnen rekenen en hr moet een duidelijk visie hebben op de business.”

“Een goede manier om een geloofwaardige activist te worden, is het opbouwen van strategische partnerships binnen de organisatie”, weet Raf Vanzeer. “Hr moet daarom optreden als een interne adviseur die garant staat voor samenwerking en structurele oplossingen en die aandacht besteedt aan inhoud en relaties.”

Adviesvaardigheid is om die reden een belangrijke competentie voor hr-professionals, meent Raf Vanzeer. “In de opleiding die ik geef, trekken we daar heel wat tijd voor uit.”

 

 

Raf Vanzeer is senior consultant bij Kaleido Consulting. Sinds 2011 doceert hij voor Kluwer de opleiding ‘Hr Business Partner: Masterclass’ met het model van Ulrich als leidraad.

 

 

Lees ook