Mypension.be verzamelt al je pensioengegevens, ook je slapende rechten

by Audrey Van den Bempt

Weet jij wat jouw aanvullend pensioen bedraagt? En welke slapende rechten je hebt verworven bij vorige werkgevers? Vanaf nu kun je op het online platform mypension.be al je gegevens nagaan.

Het online platform mypension.be integreert voortaan de gegevens van de tweede pensioenpijler, rond aanvullend pensioen. Minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine is verheugd met de eerste resultaten van het platform, “De integratie van de gegevens van de tweede pensioenpijler laat toe de informatie aangeboden door de pensioenmotor aan te vullen. De meer dan twee miljoen bezoekers in 2016 tonen hoe groot de verwachting van de Belgische werknemers was voor een betere informatieverstrekking betreffende het pensioen. Een grotere leesbaarheid van het systeem laat toe om je loopbaan te organiseren in de beste omstandigheden met volledige kennis van zaken.”

Werknemers hebben nu online toegang tot de opgebouwde aanvullende pensioenrechten. Je kunt het globale overzicht bekijken van de verschillende aanvullende pensioenplannen waarvoor je bent aangesloten tijdens je loopbaan als werknemer of als zelfstandige. Je kunt de opgebouwde reserves als één kapitaal of als maandelijkse rente bekijken. Daarnaast kun je ook nagaan of je beschikt over een overlijdensdekking of niet. Als dat wel zo is, weet je ook meteen hoeveel je erfgenamen zullen krijgen in geval van overlijden voor je pensioen.

 

Slapende rechten worden dan ook wel eens vergeten. Nu kan iedereen die ‘vergeten’ rechten opsporen, zo ben je zeker dat bij pensionering alles wat je hebt opgebouwd ook wordt uitbetaald.

Steven Janssen

 

Algemeen Directeur van Sigedis, Steven Janssen, benadrukt dat het platform ervoor zorgt dat niemand nog geld misloopt, “De helft van de aangeslotenen in onze databank op 1 januari heeft een aanvullend pensioen opgebouwd tijdens een eerdere job. Vaak weten mensen niet meer of ze ooit al iets hebben opgebouwd, laat staan waar die zogenaamde ‘slapende’ rechten worden beheerd. Slapende rechten worden dan ook wel eens vergeten. Nu kan iedereen die ‘vergeten’ rechten opsporen. En dat is belangrijk, want zo ben je ook zeker dat bij pensionering alles wat je hebt opgebouwd ook wordt uitbetaald”.

Het platform mypension.be wordt ondertussen verder ontwikkeld. Vanaf eind 2017 kun je een raming krijgen van je wettelijk pensioenbedrag. En tegen eind 2018 zou je de mogelijkheid moeten hebben om de effecten van professionele beslissingen op je pensioen na te gaan vooraleer je een professionele oriëntatiekeuze maakt.

 

Zin in meer? Heb je nog vragen over je wettelijke of aanvullende pensioenrechten? Of wil je meer te weten komen over slapende rechten en mypension.be? Schrijf je in voor het Pensioencongres.

 

Bron: borsus.belgium.be

 

Lees ook