Op naar ASTD 2008!

Van 1 tot 4 juni organiseert de American Society for Training and Development (ASTD) zijn jaarlijks internationaal lentecongres. Deze hoogmis voor opleidingsverantwoordelijken, trainers, consultants en hr-managers grijpt dit jaar plaats in San Diego, California, USA. Vertegenwoordigers uit meer dan 70 landen (waaronder een twintigtal deelnemers uit België) strijken neer vlak bij de Mexicaanse grens.

Al weken voor het congres aanvangt en sinds ik mijn inschrijving officieel bevestigde, ontvang ik wekelijks een pak publiciteit in mijn bus. Mijn postbode kan het allemaal niet goed vatten en vraagt zich af vanwaar die plotse toestroom van zendingen uit het land van Bush. De campagne uit de States draait op volle toeren. Het gaat van hebbedingetjes voor trainers, over de wereldlancering van een nieuw trainingspakket tot heuse vip-uitnodigingen om deel te nemen aan één of andere workshop. Op een gegeven ogenblik zat er zelfs een écht pakketje “popcorn in wording” in mijn bus. Het ding stonk uren in de wind maar de bijhorende folder beloofde me échte popcorn indien ik het pakketje zou ontvouwen en enkele minuten in de microgolf zou proppen. Zucht! Het blijft Amerika.

 

Ondertussen ben ik aangekomen in de States. De vlucht bracht me van Brussel over Seattle (herinner je de film “Sleepless in …”) tot in San Diego. Ik heb mij een hotel geboekt in het oude Gaslamp-kwartier, een mooie en pittoreske buurt en bovendien op wandelafstand van het immense “Convention Centre”. De komende dagen zal ik hier ondergedompeld worden in een sfeer van toespraken, workshops, beursstanden, certificate programs, internationale contacten en de Amerikaanse way of life. Ik herinner me van vroegere congresdeelnames dat het erg druk zal worden en dat het een kwestie is van de dingen op je te laten afkomen, eerder dan te proberen een en ander naar je hand te zetten.

 

Ik moet even terugdenken aan de dieptreurige televisiebeelden van de Verenigde Staten na de verwoestende doortocht van de orkaan Katrina. Sommige Convention Centres kregen toen de trieste reputatie van snel ingerichte kampeerplaatsen voor duizenden gestrande en ontredderde mensen. Ook dat is Amerika.

 

Maar straks wordt het feest! Ik heb de keuze uit 200 inhoudelijke sessies, er zijn verschillende grote beurshallen met standhouders, er is een E-learning gallery, ik kan deelnemen aan ‘innogizers’ sessies (energiegevende sessies na een lange slopende beursdag). En via zogenaamde “SpeedMeets”kan ik contact leggen met duizenden lotgenotenbezoekers. Misschien loop ik zelfs een aantal goeroes tegen het lijf. In het verleden ontmoette ik op het ASTD-congres o.a. Tom Peters en Ken Blanchard.  ASTD omschrijft zich niet voor niks als de “workplace for learning and performance professionals, forming a world-class community of practice”.

 

Van deze “community” krijgt u de komende dagen nog enkele glimpen te zien. Maar daarvoor moet u deze blog wel blijven opzoeken.

 

 

 

Walter Gijs

 

 

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect