Peetvader ROI-model voor training neemt afscheid op ASTD 2011

Don Kirkpatrick’s toespraak op ASTD 2011 wordt ongetwijfeld een publiekstrekker. Het is immers zijn zijn laatste openbare optreden. De grondlegger van het meest bekende ROI-model voor het meten van de effectiviteit van opleidingen, sluit hiermee zijn carrière af. Zijn model maakte de jongste jaren weer sterk opgang. De recente crisis en de besparingen op training & development, is daar wellicht niet vreemd aan. Wat mij toch verraste toen ik de aankondiging las, was dat het model al dateert uit 1954!

Don Kirkpatrick’s toespraak op ASTD 2011 wordt ongetwijfeld een publiekstrekker. Het is immers zijn laatste openbare optreden. De grondlegger van het meest bekende ROI-model voor het meten van de effectiviteit van opleidingen, sluit hiermee zijn carrière af.

Zijn model maakte de jongste jaren weer sterk opgang. De recente crisis en de besparingen op training & development, is daar wellicht niet vreemd aan. Wat mij toch verraste toen ik de aankondiging las, was dat het model al dateert uit 1954!

Kirckpatrick ontwikkelde het model in vier niveaus ten tijde van zijn doctoraatsonderzoek. En het staat nog steeds als een huis. Belangrijkste verdienste is dat het model het belang van het moment voor het meten van de effectiviteit heeft verlegd:  van het evalueren NA de training naar het maken van de juiste analyses VOOR de training. Later voegde Jack Philips nog een vijfde niveau toe waardoor het ROI-model nog meer faam verwierf. Net dat vijfde level staat ook het vaakst ter discussie: is het mogelijk om de effectiviteit van opleiding aan te tonen in financiële termen?

Het werk van Kirkpatrick wordt verder gezet door zijn zoon die overigens ook een bijdrage levert over “Return On Expectation, the ultimate demonstration of training value”. Hij zet hiermee de traditie om training te evalueren in termen van ‘value’ en effectiviteit voort.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect