Plakfactor 5 voor opleidingen: Hybride leerlabo mix

Plakfactor 5 voor opleidingen: Hybride leerlabo mix
Wat maakt dat opleidingen blijven plakken? Als L&D professional kan je aan de slag met onze 6 plakfactoren. Vandaag ontdek je alles over plakfactor 5: hybride leerlabo mix.

Waarom volgt iemand meermaals dezelfde opleiding zonder er iets van te onthouden? Te veel informatie? Onvoldoende persoonlijke begeleiding? Niet toepasbaar op het eigen werk? Maak komaf met het vergeten en niet toepassen van nieuwe verworven kennis en inzichten uit opleidingen.

In deze reeks blogposts en video’s over plakfactoren vertellen we je alles over hoe je er als L&D professional mee voor kan zorgen dat opleidingen ‘blijven plakken’. Gedurende 3 weken geven onze Learning Consultants Nanou (die in een vorige functie zelf moest ervaren dat een opleiding Projectmanagement niet bleef plakken), Koen, Ilse en Caroline – iedere dinsdag en donderdag – een woordje uitleg over de 6 plakfactoren.

Duurtijd video 2:56

Een mix van synchrone, asynchrone en autonome leermomenten

Een trainer zorgt voor afwisseling door een combinatie van drie types leervormen. Tijdens synchrone leermomenten spreekt de trainer de volledige groep deelnemers toe. Deel je de groep op in kleinere groepen, dan spreken we van asynchrone leermomenten. Gaan trainees individueel aan de slag, dan is dat een autonoom leermoment.

Asynchrone leermomenten zijn geschikt om een opdracht te geven of reflectiemomenten in te lassen. Deelnemers kunnen als buddies samenwerken. Tijdens een autonoom leermoment zit de trainee zelf aan het stuur. Hij of zij kan dan op eigen tempo informatie verwerken, bijvoorbeeld aan de hand van een video, blogartikel of het oplossen van vragen.

Ervaringsgerichte leerlabo’s

Organiseer opvolgmomenten na de opleiding om de impact van het ontwikkelingstraject te maximaliseren. Je kan nagaan of de nieuwe kennis nog steeds in de praktijk wordt toegepast of actuele thema’s verder uitdiepen. Het is ook een goede gelegenheid om critical incidents te bespreken en moeilijke praktijkervaringen samen uit te vissen.

Deelnemers zullen hierdoor de materie beter verwerken en toepassen op eigen projecten. Ook kunnen ze vragen stellen als ze ergens vastlopen of even sparren met medetrainees.

medication concept, lab test-tubes and other glassware with digital effects - may be used as scientific background, 3D illustration of objects

In het kort

Een goede mix van drie manieren om leerstof te verwerken

  • Synchrone leermomenten met de volledige groep.
  • Asynchrone leermomenten om samen te werken in kleinere groepjes.
  • Autonome leermomenten om individueel informatie te verwerken.

Ervaringsgerichte leerlabo’s

  • Opvolgmomenten na de opleiding.
  • Kennis toepassen in de praktijk en terugkoppelen.
  • Critical incidents en moeilijke praktijkervaringen samen uitvissen.

Waarom? Afwisseling zorgt voor een frisse geest. Zorg voor een mengeling van synchrone, asynchrone en autonome leermomenten. Om na de opleiding de materie beter te helpen verwerken, kan je ervaringsgerichte leerlabo’s inplannen.

Bekijk ook de andere blogposts uit de plakfactorreeks:

Plakfactor 1 voor opleidingen: Spaced learning & Boosters
Plakfactor 2 voor opleidingen: Social learning & Stakeholders
Plakfactor 3 voor opleidingen: P3 – push, pull & personaliseer
Plakfactor 4 voor opleidingen: Nudge & chunk
Plakfactor 5 voor opleidingen: Hybride leerlabo mix

Zin in meer?

Meer weten over de plakfactoren en onze ervaringsgerichte in-house opleidingen die blijven plakken? Contacteer Learning Consultant Koen Dierckx via kdierckx@ncoi.be.

Auteur

't Zomert bij NCOI Learning

Zomeropleidingen

Chill stand is geen stilstand. Keer opgeladen met nieuwe vakkennis (en AirPods*) terug naar het werk na een ontspannen en leerrijke vakantie. Kies uit meer dan 50 opleidingen en boek je zomeropleiding nu!

Zomeropleidingen

Ontdek het aanbod

Online leerreizen

Ontdek de nieuwste vorm van e-learning. Kies uit opleidingen over leadership, professionele vaardigheden of veerkracht. Leer bij waar en wanneer jij wil! Voor een unieke online leerervaring die blijft nazinderen.

Online leerreizen

Ontdek het aanbod

De Zomer van M&D

Een ruim aanbod aan juridische en juridisch-fiscale webinars en seminaries gespreid over juli en augustus.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect