Plakfactor 6 voor opleidingen: Commitment & transfer

Plakfactor 6 voor opleidingen: Commitment & transfer
Koen Dierckx vertelt je alles over onze zesde en laatste plakfactor, commitment & transfer. Als L&D professional heb je nu alle tips in handen om de impact van opleidingen te maximaliseren.

Waarom volgt iemand meermaals dezelfde opleiding zonder er iets van te onthouden? Te veel informatie? Onvoldoende persoonlijke begeleiding? Niet toepasbaar op het eigen werk? Maak komaf met het vergeten en niet toepassen van nieuwe verworven kennis en inzichten uit opleidingen.

In deze reeks blogposts en video’s over plakfactoren vertellen we je alles over hoe je er als L&D professional mee voor kan zorgen dat opleidingen ‘blijven plakken’. Gedurende 3 weken geven onze Learning Consultants Nanou (die in een vorige functie zelf moest ervaren dat een opleiding Projectmanagement niet bleef plakken), Koen, Ilse en Caroline – iedere dinsdag en donderdag – een woordje uitleg over de 6 plakfactoren.

Duurtijd video 6:24

Het doel van elke L&D professional? Dat iedere deelnemer aan opleidingen zich engageert om de nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden in de praktijk toe te passen. Onze zesde plakfactor, commitment & transfer, helpt je dat te realiseren.

Commitment: toch niet vrijblijvend?

Denk op voorhand na over waar je naartoe wilt, wat je wilt dat trainees bereiken. Daarvoor kan je het Golden Circle model van Simon Sinek toepassen.

 1. Stel je eerst de motivatievraag ‘waarom organiseren we de training?’
 2. Daarna ‘hoe gaan we de leerinterventie procesmatig uitwerken?’
 3. En tot slot ‘wat gaan we dan concreet doen om de leerdoelen te bereiken?’

Laat deelnemers hun commitment vastleggen. Dat kan door ze luidop uit te spreken en deze op te nemen met de smartphone ofwel door de commitment te laten neerschrijven als ‘ a letter 2 yourself’. Je kan deze brief ook overhandigen aan een collega die tussentijds als ‘secret coach’ optreedt en je uitdaagt op je commitment op een onverwacht moment 😊.

Nog een leuke optie is gebruik maken van de tool Message to the future. Daarin kunnen deelnemers een boodschap naar zichzelf versturen en kiezen wanneer ze hun eigen bericht ontvangen.

Transfer naar de werkplek

Wat nemen deelnemers mee uit de training? Hopelijk een vat vol nieuwe kennis, inzichten, motivatie, creatieve ideeën… Om deelnemers een handje te helpen de opgedane kennis toe te passen, kan je hen vragen laten beantwoorden volgens het Start – Continue – Stop concept:

 • Waar ga je mee starten? Wat ga je anders doen?
 • Wat deed je al goed en ga je blijven doen?
 • Waar ga je mee stoppen? Heb je iets ontdekt dat je niet goed doet?

Dat moeten ze niet alleen doen natuurlijk. Daarom de bijkomende, cruciale vraag: wie of wat kan je daarbij helpen? Ook hier is de stakeholders erbij betrekken een goed idee.

Daarnaast kan je bijvoorbeeld onderstaande tabel toepassen op je eigen training(sdoelstellingen) om de vooruitgang (of extra ondersteuning) te meten per deelnemer.

In het kort

Commitment

 • Start with the end in mind: wat wil je finaal bereiken met je training?
 • Pas het Golden Circle model van Simon Sinek toe: eerst de ‘why’, dan de ‘how’, tot slot de ‘what’ ofwel eerst de motivatie, dan het proces en daarna de leerinterventie(s).
 • Maak het uitspreken van de commitment minder vrijblijvend: zet een ‘secret coach’ in.

Transfer

 • Creëer in de training en als nazorg een context waarin de nieuwe inzichten en kennis worden uitgetest.
 • Maak gebruik van de vragen uit het Start – Continue – Stop concept.
 • Ook de stakeholders kunnen hun steentje bijdragen.
 • Visualiseer de evolutie in de leerdoelstellingen.

Waarom? Een opleiding bereikt pas echt zijn doel als elke deelnemer zich engageert om nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden in de praktijk toe te passen.

Bekijk ook de andere blogposts uit de plakfactorreeks:

Plakfactor 1 voor opleidingen: Spaced learning & Boosters
Plakfactor 2 voor opleidingen: Social learning & Stakeholders
Plakfactor 3 voor opleidingen: P3 – push, pull & personaliseer
Plakfactor 4 voor opleidingen: Nudge & chunk
Plakfactor 5 voor opleidingen: Hybride leerlabo mix
Plakfactor 6 voor opleidingen: Commitment & transfer

Zin in meer?

Meer weten over de plakfactoren en onze ervaringsgerichte in-house opleidingen die blijven plakken? Contacteer Learning Consultant Koen Dierckx via kdierckx@ncoi.be.

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect