Rekruteren via video-interviews: meer voor- dan nadelen

Rekruteren via video-interviews: meer voor- dan nadelen
Rekruteren is danig veranderd sinds afstand houden de norm werd. Dankzij de vele voordelen zullen video-interviews aanwezig blijven in het rekruteringsproces.

Rekruteren is door corona drastisch veranderd. De gekende live interviews maakten van de ene dag op de andere plaats voor online gesprekken. Deze video-interviews hebben heel wat voordelen en zijn zeker een blijver bij selecties en aanwervingen. Ken je de video-interviews met opgenomen vragen? Ook deze zijn handig te delen met je collega’s en kunnen de proceduretijd van een aanwerving gevoelig verkorten.

Net meer of minder volk nodig

Sommige sectoren zagen hun vraag naar arbeidskrachten stijgen: de gezondheidssector bijvoorbeeld, net zoals logistiek en pakjesbezorgers door de toename van online shoppen. Ook supermarkten en apotheken hadden extra volk nodig om hun eigen mensen de nodige rust te kunnen gunnen. De reissector, horeca en discotheken hadden plots geen werk meer, behalve wat take away voor restaurants die snel schakelden. Hotels en de luchtvaart kennen een ernstige inkrimping en zullen volgens experts minstens 5 jaar nodig hebben om te herstellen van deze crisis.

Blijven aanwerven

Het rekruteren zelf kan gelukkig blijven doorgaan dankzij de digitale tools waarbij de veiligheid van kandidaten en recruiter gewaarborgd is. Het eerste telefonische gesprek blijft uiteraard overeind. Daarna kan je zo snel mogelijk een video-interview inplannen. Zo blijft het aanwerven doorgaan en verlies je geen kandidaten aan concurrenten in afwachting van een live interview.

Bijna even interactief als live

Toegegeven, een stevige handdruk is er jammer genoeg niet bij. Los daarvan heeft het video-interview veel voordelen en is het heel interactief. Handgebaren, lichaamshouding, gelaatsexpressie zie je bijna even goed als in werkelijkheid.

De basis: technologie en software testen

Wat heb je nodig voor een geslaagd video-gesprek? Betrouwbare technologie vormt de basis, vervolgens komt het erop aan dat je als recruiter de digitale tools goed beheerst. De software testen met een proefkonijn vooraleer je de eerste kandidaat interviewt, is een echte aanrader. Je kan het gesprek best even professioneel aanpakken als bij een live interview. Stuur de kandidaat een uitnodiging die meer is dan een link naar de vergadering. Zeg ook hoe hij of zij zich best kan voorbereiden en hoe je toegang krijgt tot de online tool.

Sneller aanwerven

Een groot voordeel is dat je het video-interview eenvoudig kan opnemen. Dat is handig: stuur het door naar je collega, baas of klant. Zo kunnen ze de video bekijken op het moment dat hen past om zich een oordeel te vormen over de kandidaat. In het beste geval zijn er geen nieuwe afspraken nodig voor extra rondes. Dat werkt efficiënt en kan de aanwervingsprocedure gevoelig inkorten.

Vooraf opgenomen vragen

Naast het klassieke video-interview met een recruiter, een kandidaat en mogelijk een teamleader, kan je ook kiezen voor interviews met vooraf opgenomen vragen. Kandidaten krijgen dan via speciale software een filmpje te zien waarin je als openingsbeelden je bedrijf in the picture kan zetten. Daarna krijgen ze enkele vragen voorgeschoteld, bijvoorbeeld gesteld door verschillende medewerkers van je bedrijf. De kandidaten spreken hun antwoorden in, volledig op hun eigen tempo. Dit ene opgenomen interview kan je makkelijk delen met de verschillende stakeholders in je bedrijf om snel hun mening te kennen. Ook software om interviews handig in te plannen en op te volgen laten je tijd besparen waardoor de aanwervingsprocedure sneller afgerond is.

Best practices bij video-interviews:

 • Betrouwbare technologie en internetverbinding zijn de basis.
 • Als recruiter de digitale vergadertool goed onder de knie hebben.
 • Andere tijdzone? Hou hier rekening mee als je de uitnodiging stuurt.
 • Stuur een uitnodiging met de link en hoe je kandidaat zich kan voorbereiden.
 • Kies een virtuele achtergrond met je bedrijfslogo.
 • Zorg voor een goede frontale belichting: daglicht of een ringlamp.
 • Werkt het geluid naar behoren?
 • Kleed je professioneel, liever geen witte kledij, felle kleuren en drukke prints.
 • Vermijd alle afleiding uit je omgeving.
 • Hou cv en sollicitatiebrief van de kandidaat bij de hand.
 • Vraag de toelating van de kandidaat om het interview op te nemen.
 • Verzorg je houding en hou je rustig. Wiebelende benen leiden geweldig af.
 • Maak oogcontact: kijk in de camera alsof je in iemands ogen kijkt.
 • Of maak gebruik van de nieuwste pre-recorded interviews.

Een blijver, ook na corona

Video-interviews zijn dus veel meer dan enkel coronaproof. De gezondheidscrisis was enkel de aanleiding voor bedrijven om hun selectiestrategie versneld uit te breiden met deze virtuele component. Video-interviews zijn een must, tijdens en ook na corona. Kandidaten uit Generatie Z zullen ook eerder geneigd zijn te solliciteren voor bedrijven die mee zijn met de nieuwste technologie.

Positieve uitstraling

Een professioneel video-interview zorgt er alvast voor dat de kandidaat een positieve ervaring opdoet met je bedrijf. En dat is heel belangrijk in deze onzekere tijden zonder live interactie, waarin kandidaten niet gauw geneigd zijn een bestaande job op te zeggen. Voor recruiters is het video-interview een unieke kans om hun talent én hun bedrijf in een goed daglicht te zetten.

Bronnen: yello.co, changeboard.com

Zin in meer?

Sollicitanten scherper interviewen en meer uit kandidaten halen? Leer het met echte kandidaten.

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

't Zomert bij NCOI Learning

Zomeropleidingen

Chill stand is geen stilstand. Keer opgeladen met nieuwe vakkennis (en AirPods*) terug naar het werk na een ontspannen en leerrijke vakantie. Kies uit meer dan 50 opleidingen en boek je zomeropleiding nu!

Zomeropleidingen

Ontdek het aanbod

Online leerreizen

Ontdek de nieuwste vorm van e-learning. Kies uit opleidingen over leadership, professionele vaardigheden of veerkracht. Leer bij waar en wanneer jij wil! Voor een unieke online leerervaring die blijft nazinderen.

Online leerreizen

Ontdek het aanbod

De Zomer van M&D

Een ruim aanbod aan juridische en juridisch-fiscale webinars en seminaries gespreid over juli en augustus.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect