Shari Yocum, analyse van informele netwerken

Vertel me over je netwerken en ik vertel je wie je bent! De analyse van de informele netwerken in je organisatie vertelt HR alles over de waarde van medewerkers, van hun netwerk, en van de interacties tussen medewerkers.

Waarom HR netwerken in kaart moet brengen?

HR heeft een veelheid aan tools ter beschikking die info verzamelen over de hele levenscyclus van medewerker. 360 graden feedback, assessments, evaluatietools, … hebben als doel de performance van mensen en organisaties verbeteren.

Ondanks deze veelheid aan info en tools blijkt uit onderzoek dat er nog steeds veel ontevredenheid is over de waarde van HR en over zijn inzicht in waar er in
de organisatie toegevoegde waarde wordt gecreëerd.

Informele netwerk analyse heeft wel die bewijskracht. Door de netwerken van mensen in je organisatie in kaart te brengen en te kwalificeren kan je als HR-professional objectieve adviezen geven over de waarde van mensen in je organisatie.

Informele netwerk analyse is bovendien voorspellend, en niet louter reactief zoals vele andere formele analyse-tools.

 

Wat is ‘informal network analysis’?

Informal network analysis‘ analyseert je netwerk en hoe de relaties in dat netwerk er voor zorgen dat taken in je organisatie uitgevoerd worden.

Traditionele tools keken altijd eerder naar individuele talenten en mogelijkheden; informele netwerk analyse kijkt naar netwerken en naar de onderliggende verhoudingen, samenwerking en beïnvloeding.

Informele netwerk analyse zoekt wie de knopen zijn in het netwerk van een bedrijf bijvoorbeeld. Wie zijn de verbindende personen, de connectors in het netwerk? Hoe centraal zit iemand in het netwerk? Hoe dichtbij zit hij/zij bij personen met een hoge waarde voor je organisatie?

 

Dissectie van een netwerk

Een informeel netwerk breng je in kaart op basis van enkele gerichte vragen, zoals bijvoorbeeld:

– naar wie ga je voor hulp bij het uitvoeren van je job?
– naar wie ga je om je te coachen op belangrijke momenten in je carrière? Wie geeft je raad bij je carrière?
– Wie vertrouw je voor werkgerelateerde zaken?
– Wie doet je goed voelen en zorgt er voor dat je elke dag graag naar het werk te gaan?

Uit die analyse komen vaak verrassende conclusies. Wie zijn bijvoorbeeld de bottlenecks in je bedrijf,  de personen die separate groepen verbinden? Of wie zijn de ‘unsung heroes’, die veel maar onzichtbaar werk verzetten? Informele netwerk analyse bestudeert de impact die een medewerker heeft op anderen, en die anderen hebben op hem of haar.

Maar het overstijgt dit individuele niveau en gaat ook op zoek naar de densiteit van netwerken, de structurele verbinding, de clustering en de afstand tussen subgroepen. De analyse kijkt ook uit naar de over- of onderwaardering in een netwerk van mensen van hetzelfde geslacht, leeftijd en zelfde interesses bijvoorbeeld.

 

Gefundeerd HR-advies op basis van een in kaart gebracht sociaal netwerk

Het in kaart brengen van een sociaal netwerk geeft HR een proactieve tool om risico’s en opportuniteiten te voorspellen. Je ziet niet alleen de harde kant, zoals bijvoorbeeld wie er kennis heeft over de job, wie innoverend denkt, marktkennis heeft, of een bron is van bedrijfsinformatie. De analyse geeft je ook inzicht in de soft skills: wie is de vertrouwenspersoon, wie is beïnvloeder, bij wie klopt men aan voor loopbaanadvies …

Ook voor learning en development is de analyse interessant, om bijvoorbeeld leertrajecten af te stemmen of om personen te selecteren aan wie je mentorschap toevertrouwt.

 

Resumé

Informele netwerkanalyse geeft HR-people een strategisch instrument in handen, dat verder gaat dan het in kaart brengen van individuen en hun competenties. Het analyseert mensen op basis van hun interactie en hun kwalitatieve sociale bijdrage in een netwerk.

 

Meer weten?
Shari Yocum, Tasman Consulting, www.tasmanconsulting.com

 

 

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect