Social media in de classroom

Social media zijn ideale (en meestal gratis) werkinstrumenten in het klaslokaal. Kluwer-trainers Werner Küper en Wouter van Betten leggen uit waarom.

Meet & Greet 2012 trakteerde naar goede gewoonte op enkele boeiende workshops. Veel belangstelling was er bijvoorbeeld voor de presentatie van Werner Küper en Wouter van Betten. Zij experimenteerden en onderzochten  de afgelopen maanden hoe (en welke) social media kunnen worden gebruikt tijdens klasmomenten.

 

Vijf voordelen
We hebben het einde van de social media nog niet gezien. En er komen er wekelijks nog bij. Het zou gek zijn om ze nu al niet te integreren in je werkomgeving. Waarom? Wouter van Betten zette de vijf grootste voordelen op een rijtje:

  1. 1. Je wint er tijd mee
  2. 2. Je kunt er informatie mee delen
  3. 3. Je kunt het leren uit het keurslijf ‘from 9 to 5’ halen
  4. 4. Je kunt ermee differentiëren in snelheid of niveau
  5. 5. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en bovendien doorgaans helemaal gratis

 

Voor, tijdens en na
Werner Küper en Wouter van Betten toonden hoe social media voor, tijdens en na klasmomenten nuttig kunnen zijn. YouTube, bijvoorbeeld, kan worden ingezet om een sessie aan te kondigen.

In de classroom zelf bieden tal van social media hun diensten aan: aan een profiel op LinkedIn bijvoorbeeld kan je files hangen. Die extra info is meteen beschikbaar voor je hele netwerk. “Handig, maar niet zo bekend als toepassing,” zei Wouter van Betten. Wil je informatie enkel ter beschikking stellen van wie bij de opleiding betrokken is, dan heeft Werner Küper een andere suggestie: “Maak per training en webpagina via WordPress of Dropbox en deel daarop links naar websites, presentaties of filmpjes. Je wint er heel wat tijd mee!”

 

Screenr en Prezi
Zelf houdt Wouter van Betten erg van Screenr en Prezi. Prezi is te vergelijken met PowerPoint, met het verschil dat met Prezi de presentatie meteen online staat en dus beschikbaar is voor een heleboel mensen. Met Screenr maak je een opname van wat op je computerscherm staat, met daarbij ook tips. Elke tip leidt naar een filmpje.

 

En nadien…
Ook na afloop van klasmomenten kunnen social media worden ingezet, onder meer Twitter. “Niet iedereen zit op Twitter, het gebruik is nog beperkt”, erkende Werner Küper. Bij Yammer, handig om onderling te communiceren, en SlideShare, een open platform, ligt de drempel daarentegen erg laag.

 

Wat wil ik delen?
Werner Küper en Wouter van Betten benadrukten dat ze een persoonlijke selectie maakten. Er zijn vast nog andere social media die in dit rijtje passen. Voor je begint, stel je jezelf best enkele vragen. Zoals: Welke informatie heb ik al en wil ik delen? Wil ik iets demonstreren en kan ik dat opnemen? Wat wil ik deelnemers vertellen voor ze aan een opleiding deelnemen? Deze vragen leiden je tot sociale media die handig kunnen zijn voor, tijdens of na een opleiding…

 

 

Werner Küper is actief als trainer, coach & facilitator en focust zich hierbij op project- en change management. Wouter van Betten is senior (software) trainer. Werner Küper en Wouter van Betten zijn Kluwer-trainers. Op Prezi kunt u de presentatie downloaden die ze gaven tijdens Meet&Greet 2012 over learning & social media.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect