Stresspreventie als onderdeel van de bedrijfscultuur

Stresspreventie als onderdeel van de bedrijfscultuur
1 op 4 Belgen lijdt aan ziekmakende stress. Stresspreventie op het werk is dus echt noodzakelijk om gevolgen zoals een burn-out te vermijden. Ontdek wat jij kan doen om het werkgeluk een boost te geven.

Voor de coronapandemie leed 1,5 op de 10 mensen aan ziekmakende stress. Nu is dat 1 op de 4, een enorme stijging. Op de werkvloer resulteert dat in langdurige afwezigheden, wat hoge kosten met zich meebrengt voor de werkgever. De boodschap luidt dus klaar en duidelijk: beter voorkomen dan genezen!

Stress is een steeds groter probleem

In onze moderne samenleving ligt de lat hoog. Alles moet sneller, efficiënter en beter, en ook onze agenda’s staan propvol sociale activiteiten. Stress op het werk veroorzaakt vermoeidheid en spanning, terwijl gelukkige medewerkers productiever zijn en betere resultaten neerzetten. Reden genoeg dus om daar iets aan te doen. Stap één: ga na hoeveel medewerkers stress ervaren.

Stresspreventie als onderdeel van de bedrijfscultuur

Je hebt de medewerking van de hele organisatie nodig om stress te voorkomen. Preventie is echt iets wat deel uitmaakt van de bedrijfscultuur. Problemen herkennen en erkennen is belangrijk. Ziekteverzuim kan je voorkomen door vroegtijdig signalen op te pikken en door gesprekken aan te gaan. Vermoeidheid, cynisme, moeite hebben met veranderingen, lichamelijke klachten… Dat zijn allemaal alarmsignalen. Een stap in de goede richting is daar open en eerlijk over praten.

Stress herkennen en voorkomen

Over het algemeen lopen onzekere, minder assertieve of perfectionistische mensen meer risico op een burn-out. Als medewerkers zich geen rustmoment gunnen, ook thuis niet, loopt het mis. Bovendien kunnen er persoonlijke omstandigheden meespelen, zoals een traumatische ervaring of het verlies van een dierbare. De grote boosdoeners zijn echter een te hoge werkdruk en een slechte werksfeer. Zorg dus dat je als leidinggevende open en benaderbaar bent.

Ontspanning op het werk

Het werk even naast je neerleggen is cruciaal om te kunnen ontspannen. Het brein heeft namelijk die rust nodig om goed te functioneren. Anders volgen er slapeloze nachten en stress. Ook tijdens de werktijd moet er ruimte zijn voor ontspanning. Dat verhoogt het werkgeluk, met meer productiviteit als gevolg. Denk maar aan tafelvoetbal of pingpong. Collega’s zullen beter samenwerken en creatiever zijn, en ook hun gevoel van verantwoordelijkheid wordt groter. Een win-winsituatie dus, want de kans dat een medewerker een burn-out krijgt verkleint aanzienlijk.

Een positieve werkbeleving

Je kan negatieve stress voorkomen door een positieve werksituatie te creëren voor elke medewerker. Als iedereen tevreden, enthousiast, productief en energiek is, ben je goed bezig! Belangrijk daarbij is dat een medewerker voldoening haalt uit zijn of haar werkzaamheden. Iemand met passie voor zijn werk zal andere collega’s ook sneller helpen. Als leidinggevende kan je het voorbeeld geven door positief gedrag te tonen, zoals complimenten geven en een helpende hand of een luisterend oor bieden. Ook goede resultaten samen vieren heeft een positieve invloed. Een tweede aspect is optimistisch denken, waaronder ook het uiten van dankbaarheid en fouten vergeven valt. Motivatie is de laatste belangrijke factor: moedig je medewerkers aan om zich doelen te stellen en wees een goede coach.

De rol van leidinggevenden

Eens je de juiste mensen gevonden hebt, die matchen met de taken en de bedrijfscultuur, is het cruciaal om hen vast te houden en zich te laten ontwikkelen. Een team stressvrij houden is een belangrijk onderdeel daarin. Als er doelen worden gesteld, zullen de ijverigste medewerkers alles doen om goede resultaten te behalen. Zij zijn vatbaar voor stress, dus als leidinggevende moet je zowel op individueel niveau als voor het team optreden. Denk aan zaken zoals positieve feedback, opbouwende kritiek en waardering. Een complimentje wordt erg geapprecieerd!

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Om te vermijden dat het werk een dagelijkse sleur wordt, is het goed om opties voor persoonlijke groei aan te bieden. Voldoende uitdaging en uitzicht op doorgroeimogelijkheden zijn twee belangrijke factoren. Ook de mogelijkheid om nieuwe competenties te leren is een goede motivator. Besef wel dat een team uit individuen bestaat, allemaal uniek en met een eigen achtergrond. Zorg dus dat taken bij de juiste persoon terechtkomen. Als een medewerker zijn sterktes kan benutten, is hij niet alleen gelukkiger, maar ook vele malen effectiever. Hou rekening met dromen, wensen en ambities, want werkgeluk geeft vleugels!

Bronnen: ruudmeulenberg.nl, vrt.be

Zin in meer?

Wil je burn-outs voorkomen en het werkgeluk verhogen? Tijdens de opleiding Wellbeing@work: zorg voor een werkplek met gezonde en gelukkige medewerkers leer je een welzijnsbeleid opstellen en implementeren. Ook op onze Well @ Work-pagina kan je heel wat inspiratie opdoen.

Interesse in andere artikels over hr, learning & development? Klik dan hier.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect