Teambuildings in Italië, orka’s in Amerika en trainers in België

Doet de naam Lencioni bij u een belletje rinkelen. Lencioni is niet de naam van één of ander leuk Toscaans dorpje waar je teambuildings kan organiseren maar wel de familienaam van Patrick Lencioni, stichter van ’the Table Group’, een consultancy firma gespecialiseerd in ‘executive team development and organizational health’.

Lencioni is vandaag de openingsspreker op het ASTD-congres. Hij is auteur van bestsellers zoals: ‘The Five Dysfunctions of a Team’ en ‘The Three Signs of a Miserable Job’. De zes boeken die hij tot dusver publiceerde zijn goed voor in totaal 2,5 miljoen exemplaren en 17 vertalingen.

Zijn boeken zijn meestal opgebouwd rond een bedrijfsverhaal bvb. een nieuwe startende directeur die de directieleden die hij erft, moet omvormen tot een team. Het laatste en meestal erg summiere hoofdstukje van een boek, besteedt hij dan aan de theorie achter het verhaal.

Persoonlijk blijf ik met zo een aanpak altijd een beetje op mijn honger zitten. Het blijft me te veel verhaal en te weinig pagina’s voor de duiding. Maar het moet gezegd, Lencioni is een ‘krak’ en ik ben totaal fout, gelet op zijn duizelingwekkende verkoopcijfers.

Lencioni weet zijn ‘waar’ ook verbaal uitstekend te verkopen. Al stelt hij zelf bij de aanvang van zijn ASTD-speech dat hij eigenlijk niets nieuws zal vertellen en dat we eigenlijk alles al weten wat hij zal brengen, toch weet hij zijn inhoud briljant te serveren. Met een mix van ‘stand-up comedian’ fragmenten, ‘Jerry Springer interventies’, ‘predikantentaal’ en puur vakmanschap in presentatietechnieken, illustreert hij de vijf disfuncties van een team. Zelfs de Aziaten in de zaal krijgt hij op zijn hand met een sketch waarin een Japanse persiflage.

By the way en voor ik het vergeet, de vijf disfuncties van een team zijn: afwezigheid van vertrouwen, schrik voor conflicten, gebrek aan ‘commitment’, het vermijden van ‘rekenschap nemen voor iets’ en een gebrek aan focus voor het teamresultaat. Ik zeg het nu in één slordig zinnetje maar let wel, Lencioni heeft met gemak ons er meer dan een uur over onderhouden. Zijn MBTI-combinatie, zo verklapt hij zelf, is een ‘ENFP’. Zou MBTI via ‘product placement’ zijn optreden sponsoren? Op de duur verschiet je hier van niets meer.

De rest van de dag heb ik nog enkele workshops meegepikt. Best interessant vond ik de workshop van Tamar Elkeles, een pittig dametje en auteur van het boek ‘The Chief Learning Officer’ (CLO). Een CLO is duidelijk een functie die in de lift zit. Enkele tips met betrekking tot ‘How to Lead Today’s Learning Function’ wil ik u niet onthouden:

  • Plan for the future… and the next generation of employees.
  • Define operational excellence in your learning function.
  • Understand how learning is (or can be) used by various groups and shape it to become integrated into the business.
  • Use marketing principles and practices, and apply them to the learning function.
  • Understand the financial aspects of employee retention and the benefits of workforce planning… and how you can have impact.
  • Negotiate with everyone.

De dag eindigt met orka’s, baloega’s en pinguins. Alle ASTD-leden zijn uitgenodigd in ‘Sea World’ voor een ‘walking dinner’ en een bezoek aan het park. De ‘ooohs’ en ‘aaahs’ zijn niet uit de lucht als de orka’s hun kunstjes vertonen. Johan fluistert me toe dat hij best jaloers is op die trainers die met deze dieren elke dag aan de slag zijn. Ik denk dat dit een mooi beroep is, besluit hij. Trainer zijn, een vak om niet te missen!

Walter Gijs (alias Free Willy)

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect