Tips voor een beter competentiemanagement

Competentiemanagement preciseert welke competenties kandidaten moeten bezitten om een bepaalde functie goed uit te voeren. Ook de manier waarop de competenties toegepast en ontwikkeld worden door medewerkers is hierbij belangrijk. Om je competentiemanagement zo succesvol mogelijk in te voeren, hou je best rekening met enkele tips.

 

Meten is weten

Beoordeel niet alleen bij het begin, maar ook doorheen de loopbaan tijdens cruciale momenten, en pols regelmatig hoe het gaat. Verlies hierbij het geheel niet uit het oog; soms werken gezamenlijke competenties beter dan de individuele. Het rendement van één team kan hoger zijn dan dat van verschillende mensen samen. Belangrijk is dat je niet alleen het gedrag beoordeelt, maar ook de aard, aanleg en de potentie van iemand. Dit zijn namelijk allemaal factoren die de prestaties kunnen beïnvloeden.

 

Zorg voor duidelijkheid

Om individuen of teams te beoordelen, worden er testen gebruikt. Ga hier niet te zuinig mee om; maak eventueel gebruik van een testpsycholoog en een assessment center, zeker wanneer het gaat om belangrijke functies.

Gebruik in die testen gedragsindicatoren; dit zijn voorbeelden van gedragingen waarin duidelijk wordt of iemand een competentie wel of niet bezit. Hanteer bij deze gedragsindicatoren de ‘ik-vorm’, zo voelt de medewerker zich persoonlijk aangesproken. Er zijn verschillende niveaus in deze indicatoren; competenties op uitvoerend niveau hebben bijvoorbeeld een andere uitwerking dan op strategisch niveau. Omschrijf de competenties zelf zo duidelijk mogelijk of geef begrijpbare subtitels. Vraag daarnaast aan de mensen om in hun eigen woorden te beschrijven wat ze echt goed moeten kunnen om succesvol te zijn in de functie.

 

People factor

Vergeet tot slot niet dat het om mensen gaat, beoordeel ze dus op het resultaat van hun handelen, en niet op de competenties. Een goede en uitgebreide test is nodig, maar ook een persoonlijk gesprek is onontbeerlijk voor de werving van een persoon. Verwacht niet het onmogelijke van je kandidaten, uitdaging is nodig en houdt je mensen scherp.

Wanneer je competentiemanagement wilt invoeren begin je best klein. Focus op één functie waarvoor je wil werven en als dit succesvol was kan je alsnog uitbreiden naar andere functies.

  

Zin in meer?

Wil je graag beter en efficiënter medewerkers aanwerven en aansturen? Heb je het gevoel dat je meer uit je HR-afdeling kan halen? Volg dan onze HR-opleidingen over competentiemanagement of de basisopleiding: Assessor in één dag.

 

Bron: www.hrpraktijk.nl

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect