Toekomstig hr-model is digitaal en wendbaar

by NCOI Learning Team

De data gedreven kenniseconomie van vandaag is een rollercoaster van digitale disrupties en technologische innovaties. Om succesvol op die ontwikkelingen in te kunnen spelen, moeten bedrijven stilstaan bij hun Business Agility. Wendbaarheid en flexibiliteit zijn hiervan de sleutelwoorden, ook voor je hr-systemen.

 

Nu de overgang naar een digitale wereld bijna alle ondernemingen transformeert, is wendbaarheid de enige manier om te overleven.

Bedrijven die aanpassingsvermogen, flexibiliteit en evenwicht in hun DNA hebben zitten, zullen zich beter weten te positioneren in de veranderende wereld van vandaag. Hiervoor zijn drie elementen essentieel:

 

 1. Klantgevoel

Een slim bedrijf weet al wat een klant nodig heeft voordat die dat zelf beseft. Het goed kunnen aanvoelen en definiëren van behoeften vergt een nooit aflatende focus op de klantervaring. Het verwerven van inzicht in de klant via feitelijke gegevens is essentieel, maar zo mogelijk is het nog belangrijker om emotioneel voeling met hem te houden. Dankzij die combinatie kan je klanten exact geven wat ze nodig hebben.

 

 1. Dynamische architecturen

Dynamische bedrijven zijn niet bang voor (technologische) verandering. Nee, ze grijpen die juist aan om met een frisse blik te blijven werken aan hun organisatorische structuren en processen. Zij zijn in staat om de markt te herdefiniëren en nieuwe manieren te bedenken om tegemoet te komen aan de behoeften van de klant. Dynamische architecturen bieden die flexibiliteit, innovatiesnelheid en gebruikersbetrokkenheid om op eenvoudige wijze in de behoefte van hun klanten te kunnen voorzien. Bedrijven die dat weten toe te passen, zullen hun marktpositie spectaculair verbeteren.

 

 1. Organisatorische energie

Voortdurende verandering kan voor werknemers in wendbare organisaties een behoorlijke uitdaging zijn, zelfs voor ambitieuze en krachtige mensen. Een hoog veranderingstempo vereist daarom ook inspirerend leiderschap, creativiteit, positieve samenwerking en passie om te leren. De manier waarop HR mensen behandelt en door zijn technologie de juiste gedragingen weet te bevorderen, bepaalt of een bedrijf ‘agility’ in zijn bedrijf weet te verankeren.

 

Het bedrijf van morgen: gelukkig in de wolken

Er zijn vijf grote trends in hr-systemen die bedrijven helpen om zich succesvol te transformeren naar het wendbare bedrijf van morgen. Uiteraard spelen ook hier digitalisering en technologische ontwikkeling een grote rol.

 

 1. Hr in de cloud

Hr-oplossingen in de cloud zijn beter configureerbaar, hebben minder ondersteuningsproblemen en zijn eenvoudiger. Daarnaast zijn ze sneller en flexibeler en bieden ze de innovatie die nodig is om ook hr wendbaar te maken. Verbeteringen en nieuwe functies van het systeem kunnen vrijwel direct door de klant worden geactiveerd.

 

 1. Mobiele toegang

De mogelijkheid om vanaf een mobiel toestel processen te beheren, kan een spectaculair effect hebben op de wendbaarheid en flexibiliteit van een onderneming. Managers en werknemers met mobiele toegang kunnen processen beheren, activeren en eraan deelnemen waar en wanneer ze maar willen. Dit heeft een positieve impact op de gebruikservaring, want een systeem dat werkbaar is op een klein scherm, is per definitie ook eenvoudiger.

 

 1. Gebruikerservaring van consumentenkwaliteit

Nu ‘mobile first’ -benaderingen gemeengoed zijn geworden, is het gebruikersgemak op alle niveaus zichtbaar verbeterd. Toch zijn veel systemen nog niet gemakkelijk inzetbaar en boeten ze daarom in op kwaliteit. Dit schaadt niet alleen de efficiëntie en de doelmatigheid van hr, maar kan ook het oplossen van problemen in de weg staan en zelfs de culturele identiteit van een organisatie negatief beïnvloeden.

 

 1. Nieuwe wendbare hr-processen

Langzame processen staan vaak haaks op Business Agility. Nieuwe dynamische hr-oplossingen werken sneller en verbeteren continu. Ze beogen betere samenwerking en bevorderen de besluitvorming.

 

 1. Analytics, kunstmatige intelligentie & virtuele hr-adviseurs

Toekomstige hr-systemen gebruiken artificiële intelligentie en slimme algoritmes waarmee ze de eindgebruiker, de werknemer, direct adviseren, zonder tussenkomst van een persoon van vlees en bloed.

 

Klaar voor de toekomst

Het lijkt wel sciencefiction, maar de eerste IBM Watson supercomputers bestaan al en die evolutie holt sneller vooruit dan we denken. Het hr-departement dat digitalisering en nieuwe technologieën op tijd omarmt, weet zijn bedrijf succesvol te begeleiden naar een ‘agile business’. Door van wendbaarheid en flexibiliteit de belangrijkste speerpunten te maken, zonder in te boeten op de langetermijnstrategie en visie van de onderneming, ligt succes binnen handbereik. Digitale hr-systemen zijn hierbij een kritieke factor.

 

Meer weten?

Ontdek op het congres The Future of hr: digital and agile in 1 dag:

 • hoe u uw hr-beleid future-proof maakt
 • nieuwe inzichten, gebruiksklare tools en trends
 • inspirerende cases, lessons learned, tips en tricks

Dit congres is de uitgelezen kans om te netwerken en ervaringen te delen met hr-professionals.

 

Hr-innovatiebedrijf Fosway Group voert regelmatig onderzoek uit over Europese hr-uitdagingen, trends in het aanbod van systemen, hr cloud en hr analytics. Klik hier als je deze onderzoeksrapporten over hr wil downloaden.

 

Bron: LinkedIn Pulse artikel juni 2016 van David Perring, FLPI, Director of Research

Lees ook