Trust works!

Ken Blanchard, van de Blanchard company, ontwikkelde een self assessment over trust. Hoe betrouwbaar bent u als leider, als medewerker, maar ook als ouder of partner? Doe hier de test.

Ken Blanchard ontwikkelde samen met Cynthia Olmstead een eenvoudige self assessment tool over vertrouwen.  Ze schreven er ook een boek over ‘Trust works! Four keys to building Lasting relationships’. Op #ASTD2013 presenteerden ze de resultaten.

 

 

Trust is succesfactor bij veranderingsprojecten

De aanleiding van de studie was de ervaring  die de auteurs hadden bij de begeleiding van een veranderingsproject bij twee bedrijven, van ongeveer eenzelfde grootte en werkzaam in dezelfde sector. Bij het ene bedrijf lukte het veranderingsproject wel; bij het andere helemaal niet. Toen men de oorzaken analyseerde, stelde men vast dat vertrouwen het verschil maakte.

Op basis van die vaststelling zijn Blanchard en Olmstead verder gaan onderzoeken wat precies vertrouwen is en hoe je het definieert. Het leverde een gemeenschappelijke taal op en een nieuw model: het ABC-model van vertrouwen.

 

De 4 componenten van vertrouwen

Blanchard en Olmstead stellen dat er 4 basiscomponenten van vertrouwen zijn:
• Ability
• Believability
• Connectedness
• Dependability

Op basis van die componenten ontwikkelden ze een self assessment tool, die erg eenvoudig is en vrij beschikbaar. Met de test zie je meteen hoe het gesteld is met de betrouwbaarheid. De score geeft je een idee waar je staat op de 4 kernaspecten van vertrouwen.

Je vindt de test online op Trustworksbook.com.

 

Aanleiding voor dialoog

“Vertrouwen begint altijd met zelfvertrouwen”, aldus Ken Blanchard, nog steeds een begenadigde en onderhoudende spreker.  Als je jezelf kent en vertrouwt is er niets dat je tegenhoudt om in dialoog te gaan met je medewerkers of andere betrokkenen over je score. “Leadership gaat immers niet over jou. Het gaat over de anderen.” aldus Ken Blanchard. Vertrouwen is altijd tweerichtingsverkeer, en net daarom is in dialoog gaan over vertrouwen nog veel belangrijker dan de testresultaten zelf.

 

Blanchard & Olmstead

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over de test en het boek?
http://www.kenblanchard.com/
@KenBlanchard
Blog HowWeLead.org
Blog Leaderchat.org

 

 

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect