De uitdagingen voor hr in 2022

Les défis RH pour 2022
Welke uitdagingen krijgt hr voor de boeg in 2022? 2 zaken vallen op: het aantrekken van nieuw talent en het welzijn van de medewerkers vormen nieuwe prioriteiten.

De resultaten van de jaarlijkse internationale werkgeversenquête van SD Worx maken het duidelijk: de uitdagingen voor hr in 2022 leiden meer dan ooit naar een beleid waarin de medewerkers centraal staan. Hun bevraging van meer dan 3.000 bedrijven in 12 landen geeft gelijkaardige resultaten voor heel Europa. Belgische organisaties plaatsen voor het eerst ‘aantrekken van nieuw talent’ en ‘veerkracht en welzijn’ op nummer 1 en 2 van hun prioriteitenlijstje.

Een shift in mentaliteit

De aandacht voor een mensgericht beleid valt op. Dat komt onder meer door het feit dat de operationele gevolgen van de eerste coronagolven en de bijkomende economische onzekerheid zijn aangepakt. Bedrijven focussen terug op groei en beseffen heel goed dat hun belangrijkste kapitaal hun eigen mensen zijn. Ook het engagement van medewerkers, duurzame inzetbaarheid en talentontwikkeling duiken op in de Europese top 5.

Verschillen tussen kmo’s en grote bedrijven

Kleine en middelgrote bedrijven ervaren andere uitdagingen dan grote ondernemingen. De coördinatie van thuiswerk of het hybride werken verloopt vaak moeizamer voor grote bedrijven. Ook het aantrekken en aanwerven van nieuw talent blijkt een grotere uitdaging naarmate de grootte van het bedrijf toeneemt. Het welzijn van het personeel is dan weer een moeizamer punt voor kmo’s.

Veerkracht en welzijn

Het is de eerste keer dat 43% van de Belgische deelnemers ‘veerkracht en welzijn’ opnemen in hun top 5 uitdagingen, tegenover het Europese gemiddelde van 40%. Maar hoe bescherm je je medewerkers tegen een te hoge werkdruk of stress? Personeelstevredenheid steunt op vier basisprincipes:

  • Autonomie: medewerkers winnen aan veerkracht als ze hun eigen beslissingen mogen nemen over extra taken of voorstellen mogen doen over nieuwe manieren van werken.
  • Eensgezindheid: medewerkers zijn het gelukkigst als ze zich goed voelen in hun team en zich kunnen vereenzelvigen met de missie, waardes en cultuur van hun organisatie.
  • Bekwaamheid: een job is betekenisvol voor mensen als ze over de juiste competenties beschikken om hun werk goed te doen, met extra nadruk op learning & development.
  • Authenticiteit: medewerkers moeten zich goed in hun vel voelen op het werk, zonder taboes rond mentaal welzijn of eens een slechte dag hebben.

Het vraagt dus niet veel moeite om te investeren in het welzijn van je medewerkers. Met appreciatie tonen, een luisterend oor bieden, initiatiefnemers aanmoedigen en groeimogelijkheden voorzien, kom je al een heel eind.

Nieuw talent aanwerven

De ‘war for talent’ klinkt ondertussen iedereen bekend in de oren. Experts voorspellen dat het eerst erger wordt voor er verbetering komt. Getalenteerde werkers krijgen dan ook heel wat aanbiedingen, en maken dus een zorgvuldige keuze. Daarbij draait het niet zozeer om het differentiëren van de concurrentie, wel om authenticiteit. Vertrouw je medewerkers om hun ervaring te delen, toon hoe het eraan toe gaat op de werkvloer in plaats van erover te vertellen, en wees eerlijk over je tekortkomingen. Het gaat dus voornamelijk over goed communiceren, en niet zozeer over marketing. Een duidelijke missie is belangrijker dan een bedrijfswagen of gratis lunches aanbieden.

Op een nieuwe manier naar je kandidaten kijken, kan een tweede oplossing zijn. Pols eerder naar hun motivatie en vermogen om bij te leren dan de nadruk te leggen op wat ze al kunnen. In deze snel veranderende wereld is de kans toch groot dat binnen een paar jaar compleet nieuwe competenties nodig zijn.

Bron: sdworx.be

Zin in meer?

Wil je zelf met een goede hr-basis starten of je net nog meer specialiseren? Dan raden we deze opleidingen aan:

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect