Tijd voor een update van je performance management

Tijd voor een update van je performance management
Performance management ondergaat een echte transformatie. Traditionele evaluatiegesprekken zijn dus niet langer aan de orde. Ga mee met de tijd en kies voor continue evaluatie.

De traditionele gesprekkencyclus in performance management is niet meer van deze tijd. Er kan veel meer bereikt worden dan het invullen van een lijstje. Een meer continue vorm van evaluatie wint aan populariteit, met mooie resultaten. Medewerkers en managers zijn meer betrokken, effectiever en gemotiveerder. Hoe speel je dat voor mekaar? Doe mee met deze 5 trends.

1. Individuele doelen afstemmen op de organisatiedoelen

Aangezien de doelen en prestaties van medewerkers een directe invloed hebben op de resultaten van jouw bedrijf, is het logisch om die doelen te verbinden. Persoonlijke doelstellingen versterken de organisatiedoelen, en ook omgekeerd. Hou er rekening mee dat je bedrijf open moet zijn over de vooropgestelde doelen. Elke medewerker moet weten wat de visie is en hoe de organisatie haar doelstellingen wil bereiken. Transparantie staat dus op de eerste plaats.

2. Performance management als onderdeel van de dagelijkse routine

De hr-afdeling fungeert steeds meer als adviesorgaan, en deze trend wordt ook doorgetrokken in het moderne performance management. De rechtstreekse manager is dus mee verantwoordelijk voor het evaluatieproces van zijn teamleden. Het doel is continue evaluatie. Als performance management wordt opgenomen in de dagelijkse routine, kunnen teamleaders sneller ingrijpen. Bovendien is het een manier om meer waardering te tonen. In deze vliegensvlugge wereld past snelle feedback dan ook veel beter bij de medewerkers van nu.

3. Focus op de betrokkenheid van medewerkers

Betrokkenheid van de medewerkers gaat vaak samen met goede prestaties. Meer nog, betrokken medewerkers zijn sneller bereid om een tandje bij te zetten als dat nodig is, én ze melden zich minder vaak ziek. Veel bedrijven meten daarom in welke mate hun medewerkers zich betrokken voelen, nu wordt het tijd om ook iets met die resultaten te doen. Kwaliteit gaat hier voorop: regelmatig feedback geven is belangrijker, maar het is nog belangrijker om de medewerker te helpen om met die feedback aan de slag te gaan. Ga dus voor goede coaching en help je medewerker in zijn professionele groei door hem nieuwe talenten en ontwikkelpunten te laten ontdekken.

4. Houd het menselijk

Traditionele evaluatiegesprekken zijn soms geforceerd, terwijl de dagelijkse werkzaamheden onbesproken blijven. Problemen komen soms niet aan het licht. Een betekenisvol gesprek is dus cruciaal. Er moet ook een menselijke kant aan zitten. Medewerkers die zich goed in hun vel voelen presteren namelijk beter. Durf verder te gaan dan de klassieke vragen en pols ook of het thuis goed gaat, of de werk-privébalans oké is… Zo maak je performance management waardevol voor beide partijen.

5. Verzamel data

Rekrutering, sales en marketing maken al gebruik van data-gedreven processen, maar nu doen data ook hun intrede in performance management. People analytics heet dat. Er kan veel kwalitatieve data verzameld worden op basis van feedback, doelstellingen en gesprekken. Op basis van patronen kan er voorspeld worden welke medewerkers het best gaan presteren. Bovendien kan je dankzij de ontvangen feedback software inzetten om zowel medewerkers als managers te coachen. Dat biedt veel mogelijkheden om je hr-strategie uit te breiden en te optimaliseren.

Bron: trackstar.nl

Zin in meer?

Wil je dat jouw evaluatiesysteem motiverend werkt en een positief effect heeft in het behalen van de organisatiedoelstellingen? Tijdens de opleiding Prestatiemanagement onder de loep kom je alles te weten over de nieuwste trends.

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect