Ziek is ziek, ook op vakantie

Wie ziek wordt tijdens zijn verlof, verliest zijn vakantiedagen. Al in 2012 besliste het Europees Hof van Justitie dat de Belgische regeling niet strookt met de Europese regels. Werknemers die een ziektebriefje kunnen voorleggen, moeten die verloren vakantiedagen kunnen recupereren. De bal ligt nu in het kamp van de sociale partners die een nieuwe regeling moeten uitwerken.

 

Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat 1 op 30 mensen ziek wordt bij het begin van de vakantie. Pech voor de Belgische werknemer die in deze situatie zijn vakantiedagen verliest. Maar dat model strookt niet met de Europese visie die stelt dat vakantie ook echt vakantie moet zijn. Werknemers moeten kunnen uitrusten en wie ziek is, kan dat niet.

 

Standpunt Hof van Justitie

Het Hof van Justitie wil dat de werknemer die tijdens zijn jaarlijkse betaalde vakantie arbeidsongeschikt wordt, het recht heeft om deze vakantie op een later tijdstip op te nemen, en dit voor de duur van zijn ziekte. Opgelet, voor wie ziek wordt vooraleer zijn vakantie ingaat, verandert er niets. In die gevallen wordt de vakantie vandaag al opgeschort tot de zieke is genezen. De opgeschorte vakantiedagen kunnen later opnieuw worden opgenomen.

Onder Europese druk vroeg federaal minister van Werk Kris Peeters aan de vakbonden en de werkgeversorganisaties in de Nationale Arbeidsraad (NAR) om een nieuwe regeling uit te werken. De minister hoopt alvast dat de sociale partners binnen een aantal weken met een oplossing op de proppen komen.

 

Hoe controleer je een werknemer die tijdens een buitenlandse vakantie ziek werd en een vaag doktersattest voorlegt?

 

Wie controleert? Wie betaalt?

Zowel de werkgevers als de vakbonden onthouden zich van veel commentaar om het overleg in de NAR alle kansen te geven. Toch leven er nog een aantal discussiepunten. Hoe wordt eventueel misbruik gecontroleerd? Hoe controleer je bijvoorbeeld iemand die tijdens een buitenlandse vakantie enkele dagen ziek werd en een vaag doktersattest voorlegt?

En wie zal de extra dagen betalen: de werkgever via het gewaarborgd loon of de overheid via een uitkering? Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vraagt “een evenwicht te houden tussen enerzijds het recht op vakantie als bescherming voor de werknemer en anderzijds de organisatie en kosten voor de werkgever”. Daarom stellen de werkgeversorganisaties een alternatieve oplossing voor waarbij de bedrijven tijdens de ziekte geen gewaarborgd loon moeten uitbetalen, maar de overheid in de plaats een vergoeding uitkeert. Wie ziek wordt tijdens zijn vakantie zou dan bij het ziekenfonds moeten bewijzen dat er echt wel sprake was van ziekte.

 

Wie moet de extra ziektedagen betalen: de werkgever via het gewaarborgd loon of de overheid via een uitkering?

 

De vakbonden daarentegen verkiezen dat de werkgever het gewaarborgd loon betaalt, want dat ligt hoger dan een eventuele uitkering.

Wordt de komende maanden ongetwijfeld vervolgd. Intussentijd blijft de huidige regeling natuurlijk gelden.

 

Zin in meer?

Wilt u meer weten wanneer werknemers recht hebben op ziekteverlof of vakantie? Schrijf u dan in voor de Sociale wetgeving in België: basisopleiding. Deze basisopleiding beantwoordt al uw vragen over:
– Aanwerving van personeel
– Tewerkstelling van personeel
– Schorsing van de arbeidsovereenkomst
– Beëindiging van de arbeidsovereekomst

 

 

 

Avatar foto

Auteur

Bieke Cauwenberghs is productmanager Legal, Fiscaliteit en Accountancy bij NCOI Learning.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect