5 excellente tips om meer te halen uit Excel

by NCOI Learning Team

U gebruikt dagelijks Excel. Verliest u wel eens kostbare tijd omdat u makkelijke trucjes en functies vergeet? Hier vindt u insider tips & tricks om nog sneller en efficiënter te werken met Excel.

1. Een cel laten oplichten bij een bepaalde waarde

Wist u dat u cellen in Excel kunt laten oplichten als ze voldoen aan bepaalde criteria – aan een bepaalde waarde bijvoorbeeld?

Hoe?

U selecteert de cellen die u wilt laten oplichten. Ga bovenaan in de QAT onder het tabblad ‘Home’ naar ‘Conditional Formatting’. Kies voor ‘Highlight cell rules’. Door middel van de opties ‘Groter dan…’ of ‘Kleiner Dan’, kan je een cel bijvoorbeeld groen of rood kleuren als het getal hoger of lager is dan de waarde.

 

2. Herhaal uw laatste bewerking met één druk op de knop

Kent u de handige sneltoets waarmee u uw laatste handeling in Excel kunt herhalen?

Voorbeeld:

U hebt net het lettertype en de kleur van de tekst in enkele cellen veranderd. U wenst dit bij een andere cel ook te herhalen? Dat kan door in deze cel op F4 te klikken.

 

3. Uw werkbalk personaliseren of uitbreiden met veelgebruikte functionaliteiten

U kunt bovenaan in de werkbalk (of de QAT) zelf icoontjes toevoegen van functionaliteiten die u vaak gebruikt.

Voorbeeld:

U wilt de ‘Insert PivotTable” toevoegen. Zo hoeft u niet altijd via het menu ‘Insert’ te navigeren, maar kunt u direct draaitabellen aanmaken.

Hoe?

U klikt rechts ergens op een lege plaats bovenaan de werkbalk (of de QAT). In het menu dat verschijnt, kiest u voor ‘Customize the Quick Access Toolbar’. U kiest daar in de linkse lijst ‘Insert PivotTable’ en klikt op ‘Add >>’. U kiest vervolgens of u het icoontje enkel in deze workbook wilt zien of in alle documenten. Kies zelf de plaats van het icoontje in de werkbalk, door op de boven- en onderpijltjes te klikken. Klik op OK, en het icoontje staat bovenaan in uw QAT balk.

 

4. Gegevens ontdubbelen

In Excel bestaat er een handige functie om cellen te ontdubbelen.

Hoe?

U selecteert de kolom met de gegevens die u wenst te ontdubbelen. Ga bovenaan in de QAT naar het tabblad ‘Data’. Kies daar bij ‘Data tools’ voor ‘Remove duplicates’.

De cellen met dubbele gegevens worden leeggemaakt en de lijst wordt ingekort.

 

5. Nieuwe gebruiker van Excel 2010?

Kent u uw weg nog niet goed in Excel 2010?

Via deze handige interactieve tool van Microsoft Office Online krijgt u snel een overzicht van alle nieuwigheden in Excel 2010.

 

Zin in nog meer excellente Excel-tips ? Kom dan zeker naar Excel Experience Day, dé place-to-be voor frequente Excelgebruikers.

Met maar liefst 24 parallelsessies op alle niveaus, over topics als interactieve dashboards, de meest gebruikte functies en formules, grafieken, simulaties, formulieren, Visual Basic, PowerPivots, datum- en tijdsberekeningen, …

Info en inschrijvingen: www.excelexperienceday.be

 

 

Lees ook