5 populaire methodes in projectmanagement

5 populaire methodes in projectmanagement
Complexe projecten opvolgen, het is niet altijd even makkelijk om het overzicht te bewaren. Daarom zetten we 5 populaire methodes in projectmanagement op een rijtje.

Werk je vaak met grote projecten die in meerdere fases verlopen? Dan is het essentieel om efficiënt aan de slag te gaan, en in te plannen wie wat wanneer doet. Dat kan natuurlijk op meerdere manieren, en er zijn al verschillende methodologieën uitgewerkt. Daarom lijsten we de 5 populairste methodes op, zodat je zelf kan oordelen wat voor jou het beste werkt. Het werk verdelen, duidelijk maken wie welke verantwoordelijkheden heeft, en een mooi resultaat afleveren, dat is het doel.

1. Agile

Agile is ondertussen wijdverspreid. Het is zo populair geworden omdat het toelaat om je snel aan te passen aan zaken die zich herhaaldelijk voordoen, of net omdat de omstandigheden veranderen. Voor complexe projecten, of voor projecten waarin nog niet alles 100% vastligt, is deze methode dus ideaal. Scrum en Kanban maken ook deel uit van Agile, maar deze twee deeldisciplines behandelen we apart.

2. Scrum

Scrum is dus een onderdeel van Agile, maar heeft zijn eigen processen om aan projectmanagement te doen. Deze methode laat projectmanagers toe om samen met hun team het project uit te werken met verantwoordelijkheid, repetitieve processen en samenwerking in het achterhoofd. Hierin zijn er 3 rollen: de stakeholders, het development team en de scrum master. Zij leveren het project af in 5 stappen: de creatie van de sprint, de sprint planning, de dagelijkse scrum, de sprint review, en de feedback op de sprint achteraf. Verder wordt er gebruik gemaakt van een product backlog en een sprint backlog. In de product backlog kunnen de stakeholders hun requirements oplijsten in volgorde van prioriteit. In de sprint backlog kan het development team de taken oplijsten die moeten uitgevoerd worden tijdens de sprint.

3. Kanban

Kanban helpt om het Agile-proces te visualiseren. Timemanagement, budgetbeheer, de scope bepalen… het kan allemaal via een Kanban-bord. Of je dat nu digitaal doet of met post-its op de muur, het gaat om taken toekennen aan de juiste persoon en de backlog bijhouden. Je kan er ook voor kiezen om de vooruitgang van elke taak op te nemen in je bord. Het gaat hierbij vooral om het overzicht bewaren via visualisatie, en om de taken onder ‘work in progress’ te beperken. Zo manage je de workflow, en pijnpunten kunnen snel geïdentificeerd worden. Extra tips: vraag systematisch om feedback, laat ruimte voor evolutie en maak duidelijke afspraken.

4. Lean

Lean baseert zich op – je kon het misschien al raden – meer doen met minder. Het gaat erom de waarde van een project te benoemen en deze dan te maximaliseren. Je zorgt voor constante verbetering door overbodige zaken te elimineren en de flow te optimaliseren. Lean steunt op drie disfunctionaliteiten die ‘verspilling’ aantonen, genaamd Muda, Mura en Muri. Bij Muda gaat het om waarde voor de klant. Elke stap in het proces die geen meerwaarde levert voor de klant wordt geëlimineerd, bijvoorbeeld herwerkingsrondes in software development. Bij Mura standaardiseer je je processen door verschillende varianten niet langer toe te staan. Muri focust dan weer op de werkkracht. Zorg ervoor dat jij of je team niet overladen wordt door werk om onnodige stress te vermijden. Dat kan bijvoorbeeld met efficiënte tools en duidelijke instructies.

5. Waterfall

De Waterfall-methode richt zich op software development. Hierbij gaat het om een strakke planning en het ‘eerste keer juist’-principe. Het doet dus net het tegenovergestelde als Agile. Er wordt lineair gewerkt, waarbij elke stap voortbouwt op de vorige. De requirements moeten dus op voorhand bepaald worden, en het is niet mogelijk om al naar een volgende fase te gaan als de vorige nog niet is afgewerkt. Het gaat dus om een sequentieel proces. Als er in de laatste testfase iets fout loopt, is het bedoeling om vanaf stap 1 te gaan zoeken waar het probleem zich voordoet, en zo de stappen opnieuw te doorlopen.

Bron: project-management.com

Zin in meer?

Wil je als projectmanager een stap verder gaan? Heb je een methodologie gevonden die bij je past? Dan kan je je hierin verdiepen tijdens één van onze sessies in de Projectmanagement Online Workshopdagen van 2 & 3 december 2021. Wil je meer bijleren? Kijk dan zeker naar onze projectopleidingen met certificeringsmogelijkheden.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect