5 nuttige tips om Scrum toe te passen in je werk

by NCOI Learning Team

Deze 5 tips, gebaseerd op de waarden van Scrum, helpen je in je dagelijks werk en garanderen een hogere impact van jouw projectteam.  Deze waarden zijn nu sinds juli 2016 ook officieel opgenomen in de Scrum Guide.

1. OPENNESS (Openheid of Transparantie)

OpenessVisualiseer je werk, je deadlines, je problemen, … Hierdoor gaan veel meer mensen zich betrokken voelen met het project en kunnen ze jou en je team helpen om succesvol te zijn.

 

2. FOCUS (Focus)

FocusDefinieer een doel waar elk teamlid zich kan achter zetten. Hierdoor gaan alle kopjes in dezelfde richting staan en vermijd je’ conflicts of intrest’ tijdens de samenwerking.

 

3. COMMITMENT (Toewijding)

CommitmentRespecteer de afgesproken inhoud van een sprint. Een commitment werkt als een doel waar een team gemotiveerd naar toe werkt. Het respecteren van dit commitment is cruciaal voor de motivatie van het team.

 

4. RESPECT (Respect)

RespectSpreek voor al je meetings een time-box af en houd je daar aan. Lange (inefficiënte) meetings zijn vaak een energievreter voor het team. Door meetings strikt te time-boxen, zullen de deelnemers (op den duur) geneigd zijn om zich meer tot de essentie te beperken waardoor de efficiëntie keer op keer stijgt. Op deze manier wordt er respectvol omgegaan met elkaars kostbare tijd.

 

5. COURAGE (Moed)

CourageCreëer een omgeving waar falen gezien wordt als een opportuniteit om bij te leren. Door te werken in kleine iteraties is falen meestal niet erg. Het geeft het team de kans om te leren en te groeien. Deze continue verbetercyclus zorgt er voor dat het team op langere termijn veel succesvoller zal kunnen zijn. Durven falen vraagt moed.

 

Deze 5 Scrum-tips zijn van Kris Philippaerts, Agile coach & trainer bij  iLean. ILean werkt samen aan de Dag van de projectmanager 2016 van Kluwer Opleidingen.

 

Wil je Scrum onder de knie krijgen?

Volg dan een van deze trainingen:

Lees ook