Boost je bedrijf met BPM: 6 manieren

by Elke De Wit
Boost je bedrijf met BPM: 6 manieren

Business Process Management (BPM) staat in voor de verbetering en begeleiding van bedrijfsprocessen. Hiertoe behoren taken zoals het veranderen van procedures tot het gebruik van nieuwe technologie voor een betere werkomgeving. De waarde van BPM schuilt voornamelijk in zijn probleemoplossende aard. Maar welke problemen kan het precies verhelpen?

1. BPM automatiseert trage processen

Waar Business Process Management het meest in uitblinkt, is het automatiseren van manueel werk. Door trage handarbeid te vervangen waar nodig kan je bedrijfsprocessen stroomlijnen en versnellen en menselijke fouten beperken. Het verschil is meteen zichtbaar in de ROI.

2. BPM verhoogt de kostenefficiëntie

Het voldoet niet langer om het budget in te perken als je de kosten wil drukken. Alles draait nu om kostenefficiëntie. BPM combineert planning, procesoptimalisatie en workflow management met realtime analyse en rapportering om teams beter op elkaar af te stemmen. Zo is er geen verhoging van het budget nodig om projecten succesvol af te ronden.

3. BPM houdt nauwkeurig toezicht over processen

Bedrijfsprocessen zijn vaak ontastbaar en dat maakt dat het zoeken naar problemen moeilijker verloopt. BPM introduceert software die zeer nauwkeurig toezicht houdt over het prestatievermogen van processen.

4. BPM traint de bedrijfsdiscipline

Discipline is soms moeilijk aan te houden, zeker bij repetitieve of complexe taken. Hier zijn echter vaak belangrijke bedrijfsprocessen aan verbonden, zoals het correct bijhouden van documenten. BPM werkt daarin motiverend omdat het dergelijke processen ondersteunt met een methodologie van duidelijk afgelijnde fases.

5. BPM bewaart de helderheid

BPM vereist dat een bedrijf eerst weet waar het meeste tijd en energie naartoe gaat alvorens het wordt geïmplementeerd. Daarom helpt het bedrijfsleiders om de helderheid te bewaren en motiveert het hen de kernkwaliteiten van de organisatie continue als uitgangspunt te nemen bij het doorvoeren van grote veranderingen. Zo is het bedrijf zeker dat BPM op de meest belangrijke plaatsen wordt toegepast.

6. BPM verleent foutloze documentatie

Het goed bijhouden van documentatie is van essentieel belang voor een bedrijf. Maar het kan vermoeiend zijn om het elke keer weer correct op te maken en werkt daarom fouten in de hand. BPM is een enorme hulp bij het opmaken en bijhouden van documentatie. Wat BPM niet met automatiserende technologie kan oplossen, vergemakkelijkt het met behulp van een efficiëntere methodologie.

Het is duidelijk: BPM is niet enkel belangrijk omdat je ermee de bedrijfsefficiëntie verhoogt, maar vooral omdat het innovatie en verbetering welkom heet in je bedrijf en je competitief houdt op de markt.

Bron: Q3edge.com

Zin in meer?

BPM lost nog veel andere bedrijfsproblemen op. Wil je meer weten over Business Process Management? Met de Kluwer opleiding ‘Business Process Management van A tot Z’ leer je de kunst van het vak en wordt je een certified business process manager in slechts 8 dagen.

Ben je al op de hoogte van BPMN 2.0? Schrijf je dan in voor de opleiding ‘BPMN 2.0: bedrijfsprocessen modelleren’. Deze opleiding toont je verschillende schematechnieken om je processen te visualiseren en te modelleren.

Lees ook