De 5 stappen in testmanagement

Testen wordt alsmaar belangrijker binnen softwareontwikkeling. Waarom? Met een effectief testmanagementproces lever je niet enkel de beste mogelijke producten af, maar beheer je ook het ontwikkelingsproces van de steeds complexere softwareproducten op een efficiënte manier.

 

Waarom testmanagement?

Een goed testmanagementproces levert kwaliteitsvolle producten af die voldoen aan de behoeften van de klant. Een efficiënte samenwerking tussen testteams en ontwikkelaars om afgewerkte producten af te leveren binnen strakke deadlines, maakt het testmanagementproces cruciaal. Een effectief proces verhoogt niet enkel de klantentevredenheid, maar zorgt ook voor vlottere en consistentere projecten.

Effectief testmanagement bestaat uit 5 verschillende fases: planning, creatie, uitvoering, tracking en reporting.

 

Planning

In de planningsfase bepaal je de algemene richting en het doel van de testfase, ook waarom, wanneer en waar er getest wordt.

Je start een test op als er een motiverende factor om te testen aanwezig is, zoals bv een specifieke vereiste die gevalideerd moet worden. Wat er getest wordt, splits je op in meerdere testcases. Waar er getest wordt, wordt bepaald door het documenteren van de vereiste software- en hardwareconfiguraties.

Na deze stappen bepaal je de testdatum door de tracking van de testherhalingen, -cycli of -tijdspanne.

 

Creatie

In de creatiefase leg je de stappen vast die nodig zijn om een test te vervolledigen. Dit betekent dat je zogenaamde testcases opstelt die elk uit verschillende stappen of testfases bestaan, waarbij elke testfase kan omgevormd worden tot een manueel of geautomatiseerd testscript. Deze informatie wordt vaak bijgehouden met behulp van een testmanagement tool.

 

Uitvoering

Tijdens deze fase zijn er de testcases in logische sets die elk aangeduid worden als test suites. Testen voer je uit met een gekende configuratie van de software of hardware die getest wordt in een testomgeving. Je doet er best aan deze configuratie vast te leggen opdat je de testen in een latere fase opnieuw kan opmaken.

 

Tracking

Je kan de resultaten na uitvoering efficiënt bijhouden indien je team een testmanagement tool gebruikt dat deze gegevens logt. Deze resultaten kan je voorstellen en samenvatten met behulp van een dashboard of een test metrics tool. Tracking is van vitaal belang om het volledige proces van inspanningen in kaart te brengen en de kwaliteit van het systeem of de applicatie gedetailleerd te kunnen meten.

 

Reporting

Via rapportering evalueer je testinspanningen en communiceer je de resultaten aan andere geïnteresseerde partijen. Hierdoor kan je de huidige status voor project testing bepalen. Daarnaast krijg je ook veel informatie over de algemene kwaliteit van de applicatie of het systeem.

 

Zin in meer?

Kunnen je test skills een duwtje in de rug gebruiken? Schrijf je dan nu in voor de opleiding ‘Testmanagement en testcoördinatie’ en ga meteen als gekwalificeerde testcoördinator of startende testmanager aan de slag.

 

Bron: Testmanagement.com

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect