De belangrijkste verschillen tussen Excel online en Excel desktop

Excel Power Query

Als je al jaren Excel gebruikt, kan overschakelen naar de online versie een vreemde – en in sommige gevallen zelfs onnodige – switch lijken. Maar Excel Online is gratis en biedt extra voordelen ten opzichte van het gebruik van de desktopversie. Als je de online-versie gebruikt, kan je je spreadsheet synchroniseren met andere web-apps, zodat je extra gegevens kan verzamelen of workflows kan automatiseren. Wij zetten de belangrijkste verschillen kort op een rij.

Werk je regelmatig met Excel en wil je in een paar uren leren regeren over draaitabellen, grafieken, formules …? Ontdek dan het programma van onze Excel Experience Days, de jaarlijkse ‘place-to-be’ voor de startende en meer ervaren Excel-gebruiker.

1. Het is gratis!

Je leest het goed, Microsoft Excel Online is gratis. Het biedt bijna elke Excel-functie aan, inclusief hulpmiddelen waarmee je spreadsheetgegevens kan verzamelen, analyseren, visualiseren en kan samenwerken met collega’s. Vergeleken met de desktopversie van Excel, die al snel honderden euro’s kost, is de online-versie het bijna gelijke gratis alternatief.
Zelfs als je nog niet hebt betaald voor de desktopversie van Excel, kan je gratis gebruikmaken van Excel Online.

 

2. Uitgebreide waaier aan functionaliteiten

De desktopversie van Excel 2016 biedt 471 functies. Excel Online biedt meer dan 400 functies en het ondersteunt vele extra functies als je ze correct gebruikt, met uitzondering van een paar. Dit maakt de desktopversie en onlineversie bijna volledig vergelijkbaar qua functionaliteiten. Ondanks dat diagrammen, tabellen, draaigrafiek- en draaitabelrapporten op dezelfde manier worden weergegeven in Excel Online, zijn er een paar grafieken zijn die online niet worden ondersteund.

Het merendeel van de belangrijkste functionaliteiten van Excel wordt evenveel ondersteund in Excel Online. Bijvoorbeeld berekeningen, cellen, datums, externe verwijzingen, lijsten voor een draaigrafiek- of draaitabelrapport, filters, slicers en tijdlijncontroles, opmaak, sparklines en tabellen, zijn beschikbare functies in Excel Online. Power BI (waaronder Power Pivot en Power Query) is in Excel Online enkel consulteerbaar.

Ook zijn enkele handige dagelijkse shortcuts niet mogelijk in Excel Online (bv: sneltoetscombinaties zoals Ctrl + ; )

 

3. Enquêtes online

Als je Excel desktop gebruikt, moet je enquêtetools van derden gebruiken om informatie te verzamelen (bv: Surveymonkey, …). Als je Excel Online gebruikt, heb je die extra stap niet nodig. Je kan een enquête rechtstreeks online maken. Ook de resultaten worden getoond in de spreadsheet.


Kom alles te weten over Excel!
Neem deel aan de online Excel Experience Days op 5 en 6 juni 2023


 

4. Je spreadsheet delen

Net als bij Google docs, kan je je Excel-bestanden delen met andere personen en hen deze laten bewerken of je gegevens laten bekijken. Klik in je blad op de knop “Delen” in de rechterbovenhoek. In de pop-up kan je “Bewerken” of “Beeld” kiezen en vervolgens een link genereren om met iedereen te delen. Daarnaast kan je ook zien wie in het werkblad zit en in welke cel zijn/haar cursor staat.

 

5. Embed Excel files in HTML

Je kan je Excelgegevens, opgeslagen in OneDrive, insluiten in je website of blog. Je lezers kunnen gegevens sorteren, filteren en berekenen, rechtstreeks op je HTML pagina. Als je de werkmap in OneDrive bijwerkt, zien je lezers automatisch de nieuwste gegevens in de ingesloten weergave. Het enige dat je moet doen is via OneDrive de HTML tag genereren en deze kopiëren op de juiste plaats in de website.

Excel Experience Days

Zin in meer Exceltips? Ontdek nog meer Excel tips & tricks of ga actief aan de slag en drijf je werkcomfort en tijdswinst naar een nog hoger niveau tijdens online Excel Experience Days. Voor occasionele, frequente of gevorderde gebruikers.

 

Bron: https://blog.hubspot.com/marketing/excel-online

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect