“Een Scrum Master is coach, facilitator en motivator in één”

Voor heel wat projecten is een traditionele aanpak niet geschikt. Bedrijven gaan dan ook steeds vaker op zoek naar meer agile oplossingen. Sandra Vets werd anderhalf jaar geleden Scrum Master en is rotsvast overtuigd van deze methode.

 

“Ik werk al een hele tijd met agile teams”, licht Sandra toe. “Maar de rol van projectmanager verschilt toch heel wat van die van Scrum Master. Als projectmanager ben je bezig met releases, budget, coördinatie … Je fungeert vanuit een helikopterview. De job van Scrum Master is heel communicatief en interactief. Het draait meer rond samenwerken en is daardoor veel persoonlijker. Een Scrum Master is een coach, een facilitator en motivator in één.”

 

Wat is Scrum?

Scrum is een interactieve vorm van projectmanagement waarbij het developmentteam zelf de controle in handen heeft en de teamleden verantwoordelijk zijn voor de oplevering van het product. Het team wordt daarbij ondersteund door een Scrum Master.

Bij het begin van elke sprint – een op voorhand afgesproken periode van een week tot maximaal een maand – is er een sprintplanning. Daar wordt in samenspraak beslist welke taken er zullen opgenomen worden in de sprintbacklog. Deze taken komen op een scrumboard met drie kolommen: ‘to do’, ‘in progress’ en ‘done’. Elke ochtend is er een ‘daily stand-up’-meeting waarbij de teamleden rond het bord de stand van zaken bespreken.

 

De voordelen

Aan het einde van elke sprint is er een sprintreview, waarbij het voorlopige product gedemonstreerd wordt aan de Product Owner en andere stakeholders. “Dat is een van de grote voordelen van deze methode: door bijvoorbeeld tweewekelijks voor te stellen wat er al is, ziet de business meteen welke richting het opgaat. Daar wordt steeds enthousiast op gereageerd. Zo ontstaat er ook een nauwe samenwerking tussen de teams en de business.”

 

De job van Scrum Master is heel communicatief en interactief. Het draait meer rond samenwerken en is daardoor persoonlijker dan een projectmanagersfunctie.

 

De uitdagingen

“Het is altijd belangrijk het Minimum Viable Product (MVP) te bewaken. Stel dat er in de productbacklog staat dat er een witte stoel gemaakt moet worden die kan draaien en ijzeren poten heeft dan kan het natuurlijk niet dat er plots toch een zwarte stoel met houten poten wordt gevraagd. Het product kan niet helemaal omgegooid worden. Vooral nieuwe Product Owners durven daar heel ver in gaan en dan is het niet eenvoudig de balans te vinden.”

Een andere uitdaging bevindt zich op managementsniveau. “Scrum vereist een aanpassing van de mindset. Er is geen projectmanager meer, het team is zelfsturend. In bedrijven met een zware hiërarchie kan dat een grote uitdaging zijn.”

 

De voorwaarden

“In veel bedrijven zijn er verschillende groepjes die elk verantwoordelijk zijn voor een bepaalde applicatie. Dat kan niet bij Scrum. Het team moet samenwerken en ook fysiek samenzitten. Zo kan men eigen kennis en skills communiceren en doorgeven aan elkaar. Bovendien zijn de teams best niet te groot, maximaal negen teamleden is ideaal.”

Ook een goede communicatie en samenwerking met de Product Owner is belangrijk, benadrukt Sandra. “Hij of zij bepaalt welke richting men uitgaat, wat de prioriteiten zijn in de backlog, hoe de sprint ingepland wordt, wat deel uitmaakt van het hele proces. Er is steeds intensieve collaboratie met het team.”

 

De rol van de Scrum Master

“Als facilitator moet je zien dat de teamleden aan de slag kunnen en eventuele problemen of issues oplossen. Dat gaat van menselijke aspecten, bijvoorbeeld een lid van het team die de geplande daily scrum nooit haalt omdat hij zijn kind elke dag naar school moet brengen, tot technische aspecten zoals een laptop die niet goed genoeg meer is. Veel draait om communiceren, bijvoorbeeld ook als de back-end van de applicatie ergens anders wordt gemaakt. Als het gaat om een bedrijf in transitie, zijn we vaak ook verkondigers van het changeproces en organiseren we verduidelijkingssessies.”

Door de nauwe, persoonlijke samenwerking is een Scrum Master ook een coach. “Op het einde van elke sprint is er retrospective, een soort improvement session. Heeft iedereen zijn werk kunnen doen? Waren er issues die dat belemmerden? Wat kan er beter, of wat deden we uitstekend? Hoe kunnen we nog beter samenwerken en streven naar ons einddoel? Daarnaast is de Scrum Master vaak ook de motivator die de teamspirit blijft aanwakkeren.”

 

Zin in meer? 

Word een Certified ScrumMaster en leer alles over hoe je Scrum succesvol toepast en je team en proces optimaal begeleidt.

Met de opleiding SAFe® 4.0 for Teams breng je Scrum tot op het business niveau.

Bekijk zeker ook de Engelstalige opleidingen tot Certified ScrumMaster en Certified Scrum Product Owner.

 

Sandra Vets is freelance Certified Scrum Master, Certified Product Owner en Digital Expert Project Manager TV-domain bij Proximus. Daarnaast is ze Social Media Conversation Manager en eigenaar van TwodotO. Ze is ook co-eigenaar van het bedrijf Mijn Blokje, dat zich specialiseert in gepersonaliseerde LEGO®. Haar creativiteit uit ze als auteur onder de naam Sandra J. Paul.

SaveSave

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect