Excellente Excel-tips

by Elke De Wit

Hieronder kunt u enkele korte en handige tips terugvinden die u in een handomdraai efficiënter laten werken met Excel 2013.

 

1. Kolombreedte kopiëren

U wilt graag uw kolommen even breed maken als een welbepaalde kolom? Wist u dat dit mogelijk is via de optie kopiëren/plakken?

Hoe?

Selecteer de kolom waarvan u de breedte wenst te kopiëren. Klik met de rechtermuisknop op de kolom. Kies in de lijst voor ‘Copy’. Selecteer de kolommen waarvan u de breedte wilt aanpassen. Klik opnieuw met de rechtermuisknop. Kies bij de Paste options voor ‘Column Widths’.

 

2. Screenshot toevoegen

U wilt in een Excelsheet een screenshot van een ander open bestand/programma toevoegen? Dit kan heel snel zonder gebruik te maken van de Print Screen knop.

Hoe?

Ga naar de tab ‘Insert’ en kies daar voor de optie ‘Screenshot’. Daarin krijg je een keuzelijst van alle andere programma’s of bestanden die momenteel openstaan. Kies de gewenste screenshot. U kunt dit achteraf nog bewerken (grootte, knippen, …).

 

3. Een template maken van een grafiek

U weet wel hoe lastig het is om de opmaak van verschillende grafieken op elkaar af te stemmen en ervoor te zorgen dat ze allemaal dezelfde grootte en opmaak hebben. Toch is er hiervoor ook een gemakkelijke manier door uw grafiek te bewaren als template.

Hoe?

Klik op de grafiek om deze te selecteren. Ga bovenaan in de balk naar ‘Design’ en kies bij Type voor ‘Save As Template’. Geef de grafiek op deze plaats een gepaste naam.

Bij de opmaak van de volgende grafiek kiest u via de rechtermuisknop voor de optie ‘Change Chart Type’. Links gaat u bovenaan naar ‘Templates’. Kies de template die u wilt toepassen. De opmaak wordt nu overgenomen en toegepast op uw geselecteerde grafiek.

 

4. Input restrictie of keuzelijst

Wist u dat u de input in bepaalde cellen kunt beperken of vooraf bepalen met een keuzelijst?

Hoe?

U selecteert de cellen waarop u een restrictie wilt zetten. Ga bovenaan in de QAT naar de tab ‘Data’. Kies daar voor ‘Data Validation’. Bij ‘Settings’ kiest u het type input dat u wilt toestaan (bv: datum, cijfer, …) en ook de restricties of waarden die mogelijk zijn. Bij ‘Input Message’ typt u een melding die verschijnt als men hoovert over de cellen of in een cel staat waar de beperking van toepassing is. Ook bij ‘Error Alert’ kan men een foutboodschap meegeven als er een andere waarde wordt ingetypt.

 

5. De QAT aanpassen

De QAT of Quick Access Toolbar is altijd zichtbaar helemaal bovenaan, maar standaard staan er maar weinig commando’s op (Save, Back, …). Je kunt deze gemakkelijk en snel uitbreiden met commando’s die je zelf veel gebruikt of nuttig vindt.

Hoe?

Klik met de rechtermuisknop op één van de icoontjes van de QAT en kies dan ‘Customize Quick Access Toolbar’.  Standaard kom je in de lijst van de populaire commando’s terecht. Dit kun je ook wijzigen naar ‘All Commands’ of ‘Commands not in the ribbon’.
Kies in de linkse kolom een commando en druk op de ‘Add >>’ knop. Je kunt ook de volgorde van de commando’s aanpassen door op het zelfde scherm de pijltjes naar boven of naar beneden te gebruiken. Je kunt ook via de tabs en de menu’s werken door daar via de rechtermuisknop de commando’s toe te voegen aan de QAT.

 

 

Zin in meer Excel tips?

Kom naar de Excel Experience Day!

 

 

 

 

Lees ook