Online leren, makkelijker gezegd dan gedaan? Niet volgens deze deelnemer

Online leren, makkelijker gezegd dan gedaan? Niet volgens deze deelnemer
Filip Van Winnendael volgde de opleiding Projectmanagement van A tot Z grotendeels digitaal. Hoe verliep zijn eerste online leerervaring?

Filip Van Winnendael, teamleader ICT Infrastructure bij Media Markt Saturn voor de Benelux en West-Duitsland, schreef zich samen met een 8-tal andere deelnemers in op de opleiding Projectmanagement van A tot Z. Deze opleiding bestaat uit 4 modules. De eerste ervan: Plannen, budgetteren en opstarten van projecten, viel op donderdag 12 maart 2020, de dag voordat we allemaal verzocht werden in ons kot te blijven. Al snel schakelden we over naar een digitaal alternatief.
Wat vond Filip van deze online leerervaring? Wat zijn de pro’s en contra’s en hoe zit het met de interactie? Wij spraken met hem over zijn eerste ervaring.

Filip Van Winnendael: “Tijdens de eerste module maakte ik kennis met de andere deelnemers. We vroegen nog: wat gebeurt er als we niet meer mogen samenkomen omwille van corona? De trainer Werner Küper zei ons dat we dan overgingen op digitaal. Toen de lockdown een dag later een feit was, vroeg Kluwer per mail wanneer het voor mij het best paste om de volgende modules online te volgen. Aangezien alle Media Markt winkels gesloten waren in het begin van de lockdown, was ik technisch werkloos en kon ik de modules makkelijk inplannen.” Daarop verliepen de volgende modules online: Projectmanagement – Opvolgen, bijsturen en grip houden op projecten en Samenwerken in projecten net als Omgaan met verandering en weerstand in projecten.

Inchecken via zoom

“De trainingen verliepen over ZOOM. Op voorhand kregen we de link en enkele bijkomende instructies zoals het advies om een rustige plek uit te kiezen,” gaat Filip verder. “Gelukkig hadden we tijdens de eerste klassikale bijeenkomst het handboek ontvangen, al kan dat uiteraard ook per post of digitaal opgestuurd worden. Ik vond het een voordeel dat we elkaar 1 keer live gezien hadden, dat werkte makkelijker. Al was een nieuwe deelnemer die er onderweg bijkwam snel geïntegreerd. De trainer liet het bewust aan de andere deelnemers over om hem wegwijs te maken in de app.”

Filip: “Het was mijn eerste ervaring met online les volgen, ik vond het makkelijk en laagdrempelig. En keek telkens uit naar de volgende sessie. Het enige dat je nodig hebt is een laptop met camera en een headset en een internetverbinding. Met 4G kan je als het ware ook midden in het bos de opleiding volgen.”

Vlotte interactiviteit

Heb je een vraag dan kan je deze stellen via de chat functie. Filip: “Dat verloopt in feite beter dan klassikaal. De trainer ziet de vraag opduiken, kan er meteen op ingaan of zeggen dat hij of zij er later op terugkomt. Ook de andere deelnemers kunnen in de chat reageren op de vraag. Via polls krijg je snel een beeld, bijvoorbeeld over de werksituatie tijdens corona in andere bedrijven.”

Heel leuk vond Filip het feit dat ze in subgroepjes werkten. “De trainer deelde de groepen in, je wist niet met wie je in de groep belandde. Ook kon de trainer deelnemen aan de conversaties in de subgroepen. De tool met post-its vond Filip ook een hele leuke voor een brainstorm. Je schrijft iets op een post-it, ‘plakt’ deze in kolom a of schrijft iets bij op een post-it van iemand anders. Je kan de post-its ook ‘verschuiven’. Net zoals je dat klassikaal zou doen. Al is het voordeel van online dat de drempel lager is: iedereen duikt er meteen in, terwijl het bij klassikaal eerder afwachten is, wie gaat als eerste iets op het bord plakken?”

Filip: “De trainer deelde zijn powerpoint presentatie via Google Drive, ook dat maakte hij interactief. Zoals bij deze oefening: waaraan denk je als je de term weerstand hoort? Daarop kon iedereen beginnen typen en verschenen de antwoorden kriskras op het scherm. Hetzelfde gold voor een afsluitende vraag: wat heb je geleerd, wat neem je mee? Interessant om te zien wat de andere deelnemers eruit halen.”

De tijd ging snel vooruit en er waren voldoende pauzes voorzien, om de 50 minuten hielden we 7 of 10 minuten pauze. “Dat was prettig en iedereen hield zich goed aan de timing. We kregen het advies om even rond te stappen of naar buiten te gaan. Het enige nadeel: je ziet elkaar niet in levenden lijve en er zijn geen praatjes aan de koffiemachine. Om te netwerken is digitaal minder geschikt, al mogen de andere deelnemers me steeds contacteren.”

Zin in meer?

Het modulair programma 'Projectmanagement van A tot Z' biedt je alle bouwstenen om al jouw projecten beter te structureren, te begeleiden en tot een goed einde te brengen!

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect