Het nieuwe innoveren: aangepaste mindset

Het nieuwe innoveren: aangepaste mindset
Elke kleine stap die je zet kan een bijdrage leveren voor de toekomst van je bedrijf. Hoe stimuleer je innovatie en wat zijn de huidige innovatietrends? Lees het hier!

Als je denkt dat innoveren enkel voor de groten der aarde is, een ver van je bed show, heel moeilijk of iets voor de R&D-afdeling, denk dan opnieuw! Innovatie experte Sara Pieters van Red Zezel nodigt je uit om anders te kijken naar innoveren. Het kan in kleine stapjes, iedereen kan het en het heeft meer kans op succes als de innovatiemindsetgedragen is door iedereen in je bedrijf.

Dromen, denken, doen

Met haar methode Zezelen – een samentrekking van de woorden ‘zebra’ en ‘ezel’ – ligt de focus op zowel het proces als de mens. Je start met een nieuw blad vanuit je eigen comfortzone en pakt het stap voor stap aan. Sara: “Zezelen gaat over anders denken, doen en dromen. We mogen gerust grootser dromen, met goede intenties voor mens, planeet en maatschappij, vanuit het hart. Dat klinkt misschien wat fluffy, maar je zal zien dat het ik het heel praktisch en toegankelijk aanpak, gefundeerd op een wetenschappelijke achtergrond. Managers en projectmanagers kunnen er meteen mee aan de slag. Anders denken vraagt een aanpassing van je mindset en dat zowel op individueel als op teamniveau. Het gaat over de creativiteit aanwakkeren, doorzetten en ook weten wanneer je beter stopt. Voor het doen, de procesmatige kant, stel ik verschillende modellen voor om het stap voor stap aan te pakken.”

Iedereen creatief en elke stap telt

Elke kleine stap die je zet kan een bijdrage leveren voor de toekomst van je bedrijf. Je kan altijd iets doen, hoe klein ook je interventie ook is. Sara: “Zo liet ik mijn boek drukken op stone paper. Daar komen geen bomen en geen water aan te pas, beter voor het milieu. En vergeet niet: iedereen in je bedrijf is creatief en kan op zijn manier een positieve bijdrage leveren aan verandering: de magazijnier, de verkoper, de financieel directeur… Op voorwaarde dat ze de kans krijgen en het lef hebben om er iets mee te doen. Daarom is het belangrijk dat deze innovatiemindset steun krijgt van bovenaf.”

We mogen gerust grootser dromen, vanuit het hart, met goede intenties voor mens, planeet en maatschappij
Sara Pieters

Inspiratie voor innovatie

Als je inspiratie nodig hebt voor innovatie, dan is je klant beter leren kennen een heel belangrijke piste. Zo ontdek je op welke problemen klanten botsen en hoe je kan helpen om de wereld van je klant beter te maken. Hoe je dan ideeën concreet maakt en omzet in een businessplan is niet zo eenvoudig voor de meesten. “Daarom geef ik alvast enkele tips om innovatie te stimuleren.”

1. Leer je klant beter kennen

Dit is de basis: hoe ziet de customer journey eruit, welke obstakels ervaart je klant, wat is zijn feedback? Ga niet uit van assumpties, doe diepte interviews, verzamel data, leg je oor te luisteren bij je klantendienst en spreek met klanten.

2. Het ruimere plaatje

Bekijk de context, trends en technologie in je sector en daarbuiten. Wat gebeurt er in de wereld? Nieuwe evoluties hoeven geen bedreiging te vormen. Bekijk liever hoe jij er voordeel uit haalt.

3. Iedereen doet mee

Betrek iedereen in je organisatie erbij, alle departementen op alle niveaus. Innovatie bekijken vanuit meerdere perspectieven geeft echt een verrijking.

4. Blijf experimenteren

Droom en durf. Probeer enkele zaken uit. Wordt het niets, dan kan je er zeker iets uit leren.

Innoveren na corona

Het leven van voor corona komt niet meer terug. Er is dus geen back to normal. Dat maakt innoveren des te relevanter: wat is je volgende stap? Markeer je stip aan de horizon: dat is het doel waar je naartoe wil. Zet dan ministapjes in de goede richting. Zo komt de chaos minder bedreigend over, wat comfort geeft in een wereld die geen zekerheid biedt en alsmaar sneller verandert. Start het gesprek op in je organisatie om mee te bouwen aan een wereld die futureproof is. Zal je sector disruptief veranderen of eerder gestaag evolueren? Mik erop om mensen kracht te geven zodat ze positief en met goesting mee kunnen bouwen aan de toekomst.

Innovatietrends vandaag

1. Duurzaamheid

Duurzaamheid op alle mogelijke vlakken, hier kunnen en moeten alle bedrijven mee aan de slag, ook op financieel vlak. Dit gaat bepaalde industrieën op zijn kop zetten: sommige bedrijven gaan zich moeten heroriënteren of riskeren uit de boot te vallen.

2. Online & offline in evenwicht

Je hebt een goed evenwicht nodig tussen off- en online werken. Thuiswerken heeft zijn voordelen, al mis je de momenten in de coffee corner waar vaak nieuwe ideeën ontspruiten.

3. Nieuwe technologieën omarmen

Digitalisering, robots, drones, AI… deze nieuwe technologieën kan je beter omarmen. Laat ze maar komen. En bekijk hoe jij ze juist en duurzaam kan inzetten voor jouw zaak.

 

Zin in meer?

Je skills bijschaven als project manager? Kom naar de Dag van de Projectmanager. Je kan er netwerken en kiezen uit verschillende workshops. Zo stel je zelf je congresdag samen op jouw maat.

Biografie

Als innovatie-experte stimuleert en inspireert Sara managers en ondernemers om te kiezen voor innovatie. Het creatief potentieel van organisaties ontwikkelen en innovatietrajecten in goede banen leiden zijn haar stokpaardjes. Daarvoor doet Sara beroep op tools als VOORT, het business model canvas en innovation games. Leuk weetje: Sara is ook visual recorder, waarbij ze content visueel vormgeeft. In 2011 richtte Sara Red Zezel op.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect