Hoe een Excelkampioen worden, net zoals Joke Vranken

by Elke De Wit

Excel is een softwareprogramma waar we allemaal wel eens of zelfs heel frequent mee werken. Bij de ene blijft het bij basiskennis, een ander goochelt met data, grafieken en formules. Zo ook Joke Vranken, die Belgisch Excelkampioen én derde op het wereldkampioenschap Excel werd.

 

“Toen ik voor het eerst reclame zag over het Belgisch kampioenschap Excel op Facebook, twijfelde ik al meteen of ik me niet zou inschrijven. Ik werk bij marktonderzoeksbureau Ipsos en gebruik Excel dagelijks voor datavisualisatie. Mijn taak is de researchers bij te staan in het opmaken van presentaties door de juiste data te selecteren en overzichtelijke grafieken en tabellen te maken voor de klant. Toen een collega een week later een mailtje rondstuurde met de vraag om samen deel te nemen, zag ik dat onmiddellijk zitten.”

 

Negen mannen, één vrouw

Deelnemen kon gewoon van thuis uit. Elke ronde bestond uit drie onderdelen – gegevensaflossingskoers, grafiekgymnastiek en formuleworstelen – en elke opdracht werd steeds moeilijker. Tot er uiteindelijk slechts tien halvefinalisten overbleven, met Joke Vranken als enige vrouw. Nog eens vijf vielen af en Joke werd een van de vijf finalisten.

“We werden uitgenodigd in het Microsoft Innovation Center in Brussel, waar we een uur de tijd kregen om opnieuw de drie vertrouwde onderdelen van een opdracht tot een goed einde te brengen. Wat we deden, werd achter ons geprojecteerd op een groot scherm. Dat zorgde in het begin wel voor wat stress, maar het lukte al snel om mij volledig te concentreren.”

 

Ik ben al tien jaar gespecialiseerd in datavisualisatie. Dat heeft me de winst bezorgd.

Joke Vranken

 

Buitenbeentje wint

Voor de beslissing baseerde de jury zich op de accuraatheid en structuur van de data en correctheid van de formules. Ook de visualisatie speelde een belangrijke rol voor de eindscore. “Ik denk dat dat me de winst heeft bezorgd. Mijn medefinalisten hadden andere profielen: ze kwamen uit de financiële sector of waren data-analisten. Ik ben al tien jaar gespecialiseerd in datavisualisatie, daar heb ik dus hoger op gescoord. Maar ik had de overwinning zeker niet verwacht. Uiteindelijk heb je totaal geen idee wat de anderen kunnen, dus ik deed wat ik kon. Dat ik als enige vrouw tussen die mannen toch de titel in de wacht sleepte, was natuurlijk wel leuk.”

Joke mocht in april ons land vertegenwoordigen op het online wereldkampioenschap Excel en behaalde een mooie derde plaats. Van de veertien deelnemende landen hadden enkel België en Zweden een vrouwelijke kandidaat.

 

Hoe word je beter in Excel?

Joke was niet van de ene dag op de andere een kei in Excel. Beginnen deed ze natuurlijk bij de basis. De meeste kennis krijgt ze door er dagelijks mee bezig te zijn. Joke licht een tipje van de sluier hoe ze het bracht tot Excelkampioen:

  • “Ik heb op de hogeschool een basis Excel meegekregen, naar het grootste deel heb ik mezelf aangeleerd in mijn job. Je kan trouwens altijd blijven bijleren. Ik ga bijvoorbeeld naar de Excel Experience Day van Kluwer Opleidingen!”
  • “Je kan software enkel aanleren door het veel te gebruiken. Zorg dat je eerst de basis onder de knie hebt, dan kan je gaandeweg kleine extra’s toevoegen.”
  • “Het helpt om veel naar goede voorbeelden te kijken. Daar kan je ideeën uithalen. Dit zijn enkele sites die voor mij inspirerend werken, specifiek voor visualisatie:
  • “In het Power Query-deel was ik het zwakst, dus daarvoor heb ik tutorials gezocht op YouTube. Je ziet er stap voor stap hoe het moet en dat visuele is belangrijk om het echt te leren.”
  • “Heb je een probleem? Iets dat sneller of beter moet? Gewoon opzoeken en nooit opgeven, er is altijd een oplossing. Ik kan zoiets niet loslaten, ik zoek tot ik de oplossing vind!”

Zin in meer?

Wil je nog efficiënter leren werken met Excel? Of je Excel kennis een ferme boost geven? Kom dan naar de Excel Experience Day.

 

Na haar bachelor in grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool startte Joke Vranken (32) bij marktonderzoeksbureau Synovate – sinds 2012 Ipsos. Intussen werkt ze er al meer dan tien jaar en is ze Data Visualisation Manager. Ze is getrouwd, mama van een dochtertje en als hobby staat ze graag in de keuken. In Spermalie volgt ze al vier jaar avondschool, nog twee jaar te gaan en ze heeft de koksopleiding voltooid.

Lees ook