In 6 stappen naar beter project management

Het volledige plaatje zien bij het opstarten van een project? Dat is moeilijk, zelfs voor doorwinterde project managers. Elk nieuw project komt met eigen doelen en vereisten en vormt een uitdaging. Met deze 6 tips word je niet langer overrompeld door je project en scherp je je multitasking-skills aan.

 

1. Wees niet bang

Of je nu je tanden moet zetten in een groot of klein probleem, ga de uitdaging niet uit de weg. Een succesvol project manager deinst niet terug voor de obstakels die op zijn pad komen.

Wees ook niet bang om hulp te vragen als je het probleem niet alleen kunt oplossen. Elk teamlid heeft zijn sterktes, leer die kennen en weet wanneer je beroep kunt doen op welke mensen. Laat een probleem niet te lang gisten, zo wordt het alleen maar groter, moeilijker, complexer… en dat kan impact hebben op het succes van het project en op je geloofwaardigheid als teamleader.

 

2. Stimuleer samenwerken

Als project manager is het je taak iedereen aan te moedigen om de uitdaging op te lossen als een team. Naarmate je groeit in je rol zal je elke bijdrage naar waarde kunnen schatten en zal je het samenwerken nog beter kunnen stimuleren.

 

3. Sta achter je team en je project

Zonder vertrouwen in je team en geloof in je project zal je geen succesvol resultaat bereiken. Als project manager ben je een echte ambassadeur voor zowel het project als voor de organisatie. Weten wat er werkt voor het team helpt je bij het highlighten van de positieve punten. Je vertrouwen heeft een niet te onderschatten invloed op het slagen van de opdracht.

 

4. Ja, alles is mogelijk

Onmogelijk? Onwaarschijnlijk? Onredelijk? Welke uitdagingen je ook voorgeschoteld krijgt, het is jouw taak om verschillende opties te bedenken en om te bepalen wat mogelijk is om het project goed af te ronden.

Door ‘ja’ te zeggen overkom je obstakels. Als een klant vraagt om de deadline te vervroegen, dan start je best met een positief antwoord: “Ja, dat is mogelijk, maar dan moeten we het project verkleinen of meer mankracht voorzien.” Een positief antwoord aangevuld met de mogelijkheden doet de klant vaak zelf inzien dat het antwoord ‘nee’ is binnen de vastgestelde richtlijnen (en budgetten).

 

5. Blijf doorzetten, ook al is het moeilijk

Als project manager waak je over de kwaliteit en de trouw aan de originele doelstellingen, maar de weg naar een succesvol project ligt bezaaid met tegenvallers. En hoe verder je komt, des te meer tegenslagen en missers je zal ondervinden. Key is dan om je team op de rails te houden en iedereen aan te sporen om de best mogelijke oplossingen te vinden.

 

6. Evalueer je project

Door terug te blikken, de successen en de valkuilen van het project in kaart te brengen zorg je ervoor dat het hele team leert van het project. In de toekomst herken je sneller patronen en vermijd je dezelfde fouten opnieuw te maken. Schrijf tijdens het proces al aandachtspunten op, zodat je ze na het afronden met het hele team kan bespreken. Tijd nemen na je project zorgt ervoor dat de volgende uitdaging nog beter wordt aangepakt.

 

Zin in meer? 

Start je regelmatig nieuwe projecten op of werk je op projectmatige basis? Dan wil je graag met kennis van zaken je projecten goed aanpakken. Tijdens de opleiding ‘Projectmanagement van A tot Z’ leer je alle bouwstenen kennen om je projecten beter te structureren, te begeleiden én tot een succesvol einde te brengen.

 

Bron: project-management.com

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect