Is jouw organisatie klaar voor scrum? Doe de check met deze 6 vragen

Stel: je hebt een nieuwe website, app of een ander softwaresysteem nodig. ‘Scrummen’ of ook wel agile ontwikkelen genoemd is de laatste tien jaar erg gegroeid. Het belooft dat je veel sneller resultaat ziet, binnen budget blijft en precies levert wat je nodig hebt. Te mooi om te geloven? Deels klopt het. Scrummen zorgt er inderdaad voor dat je in korte iteraties snel functionaliteiten oplevert. Maar belangrijk is dat zowel de IT-leverancier als je organisatie er klaar voor is. 

 

Are you ready to scrum? Doe hier de check!

Als je op alle onderstaande vragen volmondig ‘ja’ kunt antwoorden, dan komt het helemaal goed.

 1. Ben je bereid om zeer intensief samen te werken?

Bij een scrum-project moeten de ontwikkelaars en de opdrachtgever heel intensief met elkaar samenwerken en continu met elkaar in contact staan. Dat houdt ook in dat jullie meerdere keren per week samenzitten in dezelfde ruimte.

Scrum betekent dat ten minste één persoon in je organisatie zich fulltime focust op het project. Die persoon, de product owner, moet niet altijd op locatie zijn, maar moet wel altijd snel telefonisch kunnen antwoorden op vragen.

Als je daar geen tijd of capaciteit voor hebt, of er de voordelen niet van in ziet, dan kun je er beter niet aan beginnen.

 

 1. Heb je een goede product owner in huis?

Van de fulltime product owner, die de schakel is tussen het ontwikkelteam en de organisatie, wordt veel verwacht. Hij of zij moet:

 • de business als geen ander kennen.
 • de juiste stakeholders, hun wensen en business values kunnen identificeren.
 • kunnen inschatten welke functionaliteiten echt essentieel zijn en welke niet.
 • goed weten hoe de eindgebruiker met het product gaat werken en bereid zijn dat herhaaldelijk tot in de puntjes aan de ontwikkelaars uit te leggen.
 • het mandaat hebben om beslissingen te mogen nemen en die kunnen toelichten.
 • de gevolgen van agile ontwikkelen haarfijn kunnen uitleggen. Scrummen gebeurt namelijk stap voor stap en het eindproduct ontstaat bijgevolg organisch. Elke zoveel weken krijg je een bouwblokje te zien en pas op het einde heeft het systeem echt vorm gekregen.

 

 1. Wordt er actief en snel gecommuniceerd binnen je organisatie?

Agile werken is eigenlijk heel veel praten en relatief weinig bouwen, maar wel exact maken wat nodig is om perfect in te spelen op de vraag. Die bereidheid om veel en intensief te communiceren, en alles continu tot op de bodem uit te pluizen, is essentieel.

De product owner moet zelfstandig beslissingen kunnen nemen, maar weet natuurlijk ook niet alles. Overleggen en input vragen aan stakeholders moet daarom gefaciliteerd worden. De stakeholders moeten op hun beurt bereid zijn om snel feedback te geven.

Als je scrumt, dan lever je elke twee, drie weken iets op. En als je met meerdere ontwikkelteams werkt, dan worden er elke twee, drie weken meerdere functionaliteiten opgeleverd.

 

 1. Ben je bereid om veel te testen?

Eén van de pijlers van scrum is dat je na elke sprint een product oplevert dat de verschillende stakeholders uitgebreid kunnen testen. Die moeten dus elke twee à drie weken acceptatietests doen en inhoudelijke feedback geven.

 

 1. Vind je het niet erg om klein te beginnen?

De opdrachtgever heeft vaak een beeld van hoe het eindproduct eruit moet zien. Hij wil alles en dit binnen een bepaald budget. Maar negen van de tien keer wordt van een systeem slechts 20 procent van de gebouwde functionaliteiten echt intensief gebruikt. Het principe van scrum is dat je functionaliteiten oplevert in iteraties. Elke sprint kijk je opnieuw welke functionaliteit het meeste toegevoegde waarde heeft voor het systeem. Je focust je op die 20 procent en bouwt dus niet alles in één keer.

Je kunt echter niet oneindig blijven sprinten. Het einddoel moet in iemands hoofd passen. Als je drie jaar ontwikkeltijd nodig hebt om een compleet systeem te bouwen, dan kan je het beter in kleine projecten opdelen. Op den duur wordt het ontwikkelteam moe en is de fitheid eruit. Na een sprint of tien heb je even pauze nodig, moet je de tijd nemen om te analyseren wat je gemaakt hebt en waar je naartoe wil.

 

 1. Zijn je andere IT-leveranciers in staat om snel te schakelen?

Als je een systeem gaat bouwen waarbij ook andere systemen betrokken zijn, denk aan een back-officeapplicatie, CMS of intranet, dan is het noodzakelijk dat de leveranciers van die systemen ook snel kunnen leveren en schakelen. Anders verlies je als opdrachtgever al snel tijd en geld dat je anders kan benutten. Onderzoek dus wat voor partnership je precies hebt met je andere leveranciers. Hoe snel wordt er gehandeld? Hoe is de support? Hoe snel kun je veranderingen doorvoeren op het systeem?

 

Scrum is je investering meer dan waard

Je bouwt een intensieve langetermijnrelatie op met je IT-bureau als je agile ontwikkelt. Beide partijen moeten evenveel tijd en energie investeren in dat intensieve partnerschap. Al die moeite, al die tijd en al dat communiceren loont: je krijgt een werkbaar product dat voldoet aan je verwachtingen, waar je écht wat aan hebt en waar je gebruikers enthousiast van worden.

Hard werken, veel praten, voldoende testen en dat steeds opnieuw voor een product op maat. Dat is scrummen. Ben jij er klaar voor?

Bron: Frankwatching.com

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

't Zomert bij NCOI Learning

Zomeropleidingen

Chill stand is geen stilstand. Keer opgeladen met nieuwe vakkennis (en AirPods*) terug naar het werk na een ontspannen en leerrijke vakantie. Kies uit meer dan 50 opleidingen en boek je zomeropleiding nu!

Zomeropleidingen

Ontdek het aanbod

Online leerreizen

Ontdek de nieuwste vorm van e-learning. Kies uit opleidingen over leadership, professionele vaardigheden of veerkracht. Leer bij waar en wanneer jij wil! Voor een unieke online leerervaring die blijft nazinderen.

Online leerreizen

Ontdek het aanbod

De Zomer van M&D

Een ruim aanbod aan juridische en juridisch-fiscale webinars en seminaries gespreid over juli en augustus.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect