Wat is scrum en is je bedrijf er klaar voor? Doe de scrum-check!

‘Scrummen’, ook wel agile ontwikkelen genoemd, is het laatste decennium in populariteit toegenomen onder IT-developers en projectmanagers. Maar hoe weet je of je klaar bent voor scrum? Als je positief kan antwoorden op de 6 vragen van de scrum-check.

Wat is scrum?

Scrum is een agile projectmanagementmethode waarmee je in korte iteraties sneller resultaten kan boeken, gemakkelijker binnen budget kan blijven en preciezer oplevert wat je voor ogen had. Een scrum-team werkt stap per stap (ook wel sprint per sprint genoemd) aan een product waarbij aan het einde van elke stap tijd voorzien wordt voor zowel feedback van de klant als interne meetings. Een scrum-team bestaat meestal uit een ontwikkelteam, een Scrum Product Owner en een Scrum Master.

Doe de scrum-check

Als je op alle onderstaande vragen volmondig ‘ja’ kunt antwoorden, dan ben je klaar om te beginnen scrummen.

1. Kan je intensief samenwerken?

Bij een scrum-project moeten de ontwikkelaars en de opdrachtgever heel intensief met elkaar samenwerken en continu met elkaar in contact staan. Dat houdt ook in dat jullie meerdere keren per week samenzitten in dezelfde ruimte.

Scrum betekent dat ten minste één persoon in je organisatie zich fulltime focust op het project. Die persoon, de scrum product owner, moet niet altijd op locatie zijn, maar moet wel altijd snel telefonisch kunnen antwoorden op vragen.

Als je geen tijd of capaciteit hebt voor intensieve samenwerking, of er de voordelen niet van inziet, dan kun je er beter niet aan beginnen.

Wist je dat er spelletjes bestaan die speciaal ontwikkeld zijn om de agile manier van werken aan te leren aan teams? Het klinkt misschien kinderachtig, maar ze zijn effectief. Er bestaan verschillende agile games, zoals het Chocolate Bar Game, die maar enkele minuten duren.

2. Beschik je over een goede product owner?

Van de fulltime product owner, die de schakel is tussen het ontwikkelteam en de organisatie, wordt veel verwacht. Deze persoon moet:

  • de business als geen ander kennen;
  • de juiste stakeholders, hun wensen en business values kunnen identificeren;
  • kunnen inschatten welke functionaliteiten echt essentieel zijn en welke niet;
  • goed weten hoe de eindgebruiker met het product gaat werken en bereid zijn dat herhaaldelijk tot in de puntjes aan de ontwikkelaars uit te leggen;
  • het mandaat hebben om beslissingen te mogen nemen en die kunnen toelichten;
  • de gevolgen van agile ontwikkelen haarfijn kunnen uitleggen. Scrummen gebeurt namelijk stap voor stap en het eindproduct ontstaat bijgevolg organisch. Elke zoveel weken krijg je een bouwblokje te zien en pas op het einde heeft het systeem echt vorm gekregen.

3. Verloopt de communicatie in je organisatie vlot?

Agile werken is eigenlijk heel veel praten en relatief weinig bouwen, maar wel exact maken wat nodig is om perfect in te spelen op de vraag. Die bereidheid om veel en intensief te communiceren, en alles continu tot op de bodem uit te pluizen, is essentieel.

De product owner moet zelfstandig beslissingen kunnen nemen, maar weet natuurlijk ook niet alles. Overleggen en input vragen aan stakeholders moet daarom gefaciliteerd worden. De stakeholders moeten op hun beurt bereid zijn om snel feedback te geven.

Als je scrumt, dan lever je elke twee, drie weken iets op. En als je met meerdere ontwikkelteams werkt, dan worden er elke twee, drie weken meerdere functionaliteiten opgeleverd.

Wist je dat je de communicatie voor je scrum-team en stakeholders kan bevorderen met softwaretools zoals Monday en Zoho Sprints? Met deze tools win je heel wat tijd omdat ze speciaal gemaakt zijn om de samenwerking te bevorderen en de transparantie te verhogen.

4. Heb je tijd en capaciteit om veel te testen?

Eén van de pijlers van scrum is dat je na elke sprint een product oplevert dat de verschillende stakeholders uitgebreid kunnen testen. Die moeten dus elke twee à drie weken acceptatietests doen en inhoudelijke feedback geven. Als je geen mensen kan aanstellen om kwalitatief en regelmatig acceptatietests te doen, dan is het beter om het scrummen nog wat uit te stellen.

5. Heb je de juiste mindset om stapsgewijs te werken?

De opdrachtgever heeft vaak een beeld van hoe het eindproduct eruit moet zien. Hij wil alles en dit binnen een bepaald budget. Maar negen van de tien keer wordt van een systeem slechts 20 procent van de gebouwde functionaliteiten echt intensief gebruikt. Het principe van scrum is dat je functionaliteiten oplevert in iteraties. Elke sprint kijk je opnieuw welke functionaliteit het meeste toegevoegde waarde heeft voor het systeem. Je focust je op die 20 procent en bouwt dus niet alles in één keer.

Je kunt echter niet oneindig blijven sprinten. Het einddoel moet in iemands hoofd passen. Als je drie jaar ontwikkeltijd nodig hebt om een compleet systeem te bouwen, dan kan je het beter in kleine projecten opdelen. Op den duur wordt het ontwikkelteam moe en is de fitheid eruit. Na een sprint of tien heb je even pauze nodig, moet je de tijd nemen om te analyseren wat je gemaakt hebt en waar je naartoe wil.

Wist je dat het woord ‘scrum’ afkomstig is uit de rugbysport? In rugby is ‘scrum’ een afkorting voor ‘scrummage’ en verwijst de term naar een formatie waarbij 2 groepen spelers met de schouders tegen elkaar duwen om controle te krijgen over de bal. Omdat deze formatie heel wat teamwork vereist en bovendien de wisselwerking tussen klant en developer symboliseert, werd de term geadopteerd als synoniem voor agile ontwikkeling.

6. Kunnen je leveranciers ook de scrum-methode aan?

Als je een systeem gaat bouwen waarbij ook andere systemen betrokken zijn – denk aan een back-officeapplicatie, CMS of intranet – dan is het noodzakelijk dat de leveranciers van die systemen ook snel kunnen leveren en schakelen. Anders verlies je als opdrachtgever al snel tijd en geld dat je anders kan benutten. Onderzoek dus wat voor partnership je precies hebt met je andere leveranciers. Hoe snel wordt er gehandeld? Hoe is de support? Hoe snel kun je veranderingen doorvoeren op het systeem?

Scrum loont de moeite

Met scrum moeten beide partijen evenveel tijd en energie investeren in een intensief partnerschap. Maar al die moeite, al die tijd en al dat communiceren loont: je krijgt een werkbaar product dat voldoet aan je verwachtingen, waar je écht wat aan hebt en waar je gebruikers enthousiast van worden.

Hard werken, veel praten, voldoende testen en dat steeds opnieuw voor een product op maat. Dat is scrummen. Ben jij er klaar voor?

Bronnen:

Frankwatching.com

Ictportal.nl

Agilescrumgroup.nl

thedigitalprojectmanager.com

Zin in meer?

Klinkt ‘scrummen’ interessant voor jou? Wil je je Scrum-certificaat behalen zodat je met zelfzekerheid een scrum-team kan leiden? Dan ben je gediend met de 2-daagse opleiding Certified ScrumMaster (Nederlandstalige training). Daarnaast bieden we deze opleiding ook aan in het Engels: Certified ScrumMaster (English training course) en bijkomend ook de opleiding Certified Scrum Product Owner.

 

Misschien vind je deze artikels ook wel interessant:

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect