Leren hacken: tips van de expert

Zonder hackers, geen internet! Hoewel je het tegengestelde verwacht, zijn hackers de beschermengelen van het internet. Ze leggen de veiligheidsrisico’s in online systemen bloot om ze te fixen. En voor dit belangrijk werk worden ze flink betaald. Hoe word jij een handige hacker?

De Amerikaanse softwareontwikkelaar en auteur Eric S. Raymond ziet zichzelf als de mecenas van het open internet. Het internet moet vrij zijn van eender welke controle door een overheid of corporatie. Daarom houdt hij de Jargon File up-to-date, een soort verklarend woordenboek van het hackersjargon. Omdat hij er vele vragen over kreeg, stak Raymond er praktische tips bij over hoe je een hacker kan worden. We geven je deze vijf mee:

 

1. Motivatie is key

‘Leren hacken is fun’, zegt Raymond. Alleen heb je er wel de tijd, de energie en de wil voor nodig. Inzicht, oefening, toewijding en hard werken is de sleutel tot succes. En je moet het vooral graag doen. Zie het als een intens spel, niet als iets waar je op zit te zwoegen. En onthoud ook dit: los nooit hetzelfde probleem een tweede keer op, ga steeds op zoek naar een nieuwe uitdaging.

 

2. (computer)talenknobbel

Hackers zijn meertalig en beheersen alle in zwang zijnde programmeertalen. Python is de taal bij uitstek die je volgens Raymond zeker moet kennen. De meeste techbedrijven hebben het in de jobvereisten van hun vacatures staan. Daarnaast is er Java, C++, Pearl en LISP.

 

3. Windows is passé

Unix of Lunix zijn de besturingssystemen die elke zelfrespecterende hacker hoort te kennen. Beiden zijn fundamenteel voor het hedendaagse internet.

 

4. HTML uit het hoofd

HTML-tags – ingesloten door een groter dan- en een kleiner danteken – vormen de woordenschat van het internet en programmeurs. Ken ze uit het hoofd. De vijfde herziening – HTML 5 – is de meest recente versie.

 

5. Verdien je plaats in de community

Participeer in de online gemeenschap. Neem daarbij niet zomaar alles klakkeloos over van andere hackers. Doe er je eigen ding mee: schrijf ‘open source’-software, help bij het testen en debuggen, deel je kennis … En zorg dat je het Engels goed beheerst. Zonder kom je immers niet ver in de community. Zo goed als alle technische terminologie bedient er zich van.

 

Zin in meer?
Je veiligheid als bedrijf garanderen kan je het best als je weet én begrijpt hoe hackers te werk gaan. Tijdens de opleiding ‘Certified Ethical Hacking’ leer je ethisch hacken als een echte pro. Achteraf nemen we de proef op de som en testen we je nieuwe skills.

 

Bron: Pandasecurity

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect