Maak van jouw bedrijf een voorloper in innovatieve IT met deze 5 tips

by Elke De Wit

Uber en Airbnb zijn snelgroeiende start-ups die met innovatieve ideeën de traditionele markten overhoop hebben gegooid en na enkele jaren al snel meer dan een miljard dollar waard zijn. Ze spelen handig in op IT-trends als deeleconomie, big data en de cloud. Hoe zorg je als IT-manager dat jouw bedrijf vlot mee surft op de volgende vernieuwingsgolf?

 

1. Zorg voor ruimte in de IT-infrastructuur

Bimodal-IT is een populair idee van Gartner uit 2014. Het staat voor een tweesporen IT-beleid voor je bedrijf.

  • De on-premise IT-systemen en de private cloud doen de kernactiviteiten van je bedrijf stabiel draaien. Er wordt traditioneel en sequentieel in gewerkt.
  • De activiteiten in de publieke cloud zijn dan weer gericht op innovatie, snelheid en wendbaarheid zonder dat ze bedrijfskritische processen verstoren.

 

2. Creëer een experimentele werksfeer

Je kan een manier van werken introduceren gericht op innovatie. Bijvoorbeeld een cyclus van opleveren, experimenteren en verbeteren. Merk je dat een nieuw idee goed werkt? Dan kan je een groter deel van de business erbij betrekken. Je hoeft niet te wachten op een volledig uitgewerkt plan, ook start-ups werken stap voor stap.

 

3. Durf fouten maken

Pas deze levenswijsheid ook toe op je vernieuwingswerk. Laat je niet verlammen door een mislukking of fout gelopen experiment, maar leer eruit. De meest innovatieve producten en diensten zijn niet zonder slag of stoot op de markt gebracht. Meer nog, ze worden nog steeds bijgeschaafd, aangepast en beter gemaakt.

 

4. Haal de oogkleppen van je bedrijf

Kodak ging compleet de mist in toen ze bleven focussen op hun eigen analoge fotorolletjes. Natuurlijk zagen ze dat digitaal fotograferen populair werd, alleen namen ze nooit het risico het roer volledig om te gooien. Digitale innovatie komt meestal niet vanuit de business zelf. Zet je blik dus op scherp en kijk naar buiten. Ga actief op zoek naar innoverende ideeën en leg contact met nieuwkomers op de markt.

 

5. Trek de juiste mensen aan

Innoveren blijft mensenwerk. De juiste werknemers met de juiste skills aan je bedrijf binden om een vernieuwende digitale strategie uit te werken is dus key. IT-managers moeten op zoek naar IT-professionals die innovatieve technologie kunnen afstemmen op de bedrijfscultuur.

 

Zin in meer?

Wil je jouw concurrenten een stap voor zijn met vernieuwende IT-toepassingen? En hoe zorg je dat medewerkers, klanten en leveranciers het noorden niet kwijtraken in de mikmak van nieuwe technologieën?

Kom het te weten tijdens de IT-management-opleiding en krijg een stevige IT-basis.

 

 

Lees ook