Nettiquette is en blijft communicatie tussen mensen

We leven in een digitale wereld waar technologie niet meer weg te denken is. Maar voor sommigen is de verleiding tot afleiding te groot, ze zijn verslaafd aan al hun digitale hulpmiddelen en handelen op automatische piloot. Trainer en coach Christine Wittoeck trekt daarom aan de alarmbel. 

 

“Ik ben meer dan 25 jaar actief geweest in de IT- en telecomsector”, doet Christine Wittoeck haar verhaal. “Tot ik een burn-out kreeg. Ik werd er me van bewust dat de mogelijkheden van technologie en digitale middelen niet meteen een oorzaak maar wel een brandstof voor mijn burn-out waren geweest. Mijn perfectionist, controlefreak en pleaser verloren zich in 24 op 24 bereikbaarheid, info zoeken, online zijn. Nochtans had ik degelijke timemanagementcursussen gekregen, maar na twee of drie weken verviel ik telkens opnieuw in mijn oude gewoontes.”

 

Online test

Drie jaar geleden maakte Christine Wittoeck dan ook een professionele switch. “Digitale hulpmiddelen kunnen het leven leuker en efficiënter maken, dus ik pleit er zeker niet voor volledig af te kicken. Dat verandert op termijn immers niets. Wel is het nuttig bewust stil te staan bij je technologiegebruik. Ik werk met mensen samen om hen te helpen bij hun onweerstaanbare drang constant de smartphone te checken, om hun communicatieverwachtingen bij te stellen of omdat ze zichzelf vaak verliezen op internet.” Omdat ze regelmatig vragen kreeg van mensen, ontwikkelde ze een test die online beschikbaar is via de site van De Standaard.

 

De technologie laat toe 24 op 24 online te zijn, maar we móeten dat niet. Dat vergeten we wel eens.

 

Nettiquette

Met behulp van haar praktische werkboek Start to digital detox kunnen lezers hun eigen gedrag observeren, kritisch bekijken en bijsturen waar nodig. “Ik word ook meer en meer gevraagd als spreker of om een workshop of awarenesssessie te geven. Wat ik eigenlijk het liefste zou doen, zijn langetermijnprojecten bij bedrijven om teams te ondersteunen in hun balans tussen on- en offline en om mee uit te stippelen hoe ze het best kunnen omgaan met digitale communicatiemiddelen. Zo kunnen ze efficiënter werken en ervaren ze minder stress.”

 

Op de Digital Tools Experience Day zal Christine Wittoeck het hebben over Nettiquette. “Ik wil er vooral de nadruk op leggen dat het nog steeds communicatie is tussen mensen. Er kan dus heel wat verkeerd verstaan of fout geïnterpreteerd worden, zeker door het gebrek aan intonatie en lichaamstaal.”

 

5 tips

  1. Maak afspraken binnen het bedrijf, bijvoorbeeld rond de tijdsspanne waarbinnen e-mails beantwoord moeten worden. “Het is belangrijk te beseffen dat e-mail, sms, chat en dergelijke asynchrone communicatiemiddelen zijn en geen synchrone zoals bijvoorbeeld bellen of videotelefonie. E-mail is dus geen ideaal communicatiemiddel voor dringende zaken.”
  2. Communiceer over communicatie. “Zorg dat de mensen in jouw omgeving – zowel collega’s als familie en vrienden – weten op welke manier je het liefst benaderd wordt: via sms, gsm, mail … Breng hen ook op de hoogte als je iets wil veranderen, bijvoorbeeld als je vanaf nu slechts drie keer per dag mails wil checken en beantwoorden.”
  3. Beschouw ook e-mail als een taak. “Een taak is een taak. Mails beantwoorden moet je niet zien als iets dat je snel even tussendoor kan/moet doen.”
  4. Kies! “We handelen tegenwoordig veel te veel op automatische piloot en realiseren ons niet dat we een keuze hebben. Als je gsm gaat, kan je zelf beslissen of je opneemt of niet. De technologie laat toe 24 op 24 online te zijn, maar we móeten dat niet. Dat vergeten we wel eens.”
  5. Koop een wekker. “Veel mensen moeten hierom lachen, maar ik meen het echt. De smartphone wordt vaak op het nachtkastje gelegd als wekker, maar wat is het eerste dat men dan ’s morgens doet? Meteen de mails en sociale media checken. Leg de smartphone dus ’s avonds weg, zodat je ’s morgens rustig aan je dag kan beginnen.”
Zin in meer?

Meer over Nettiquette kom je te weten tijdens de plenaire openingssessie van de Digital Tools Experience Day op 1 december in Gent.

 

Christine Wittoeck richtte drie jaar geleden haar bedrijf Digital Detox Academy op. Daarnaast werkt ze als trainer en coach bij Samurai at Work, waar ze onder andere leiderschapstrainingen rond veiligheid op het werk geeft. Ze schreeft het praktische werkboek ‘Start to digital detox’ en ontwikkelde een online test zodat mensen zelf kunnen checken of hun digitale gewoontes bijsturing nodig hebben. Christine noemt zichzelf ‘entert(r)ainer’: ze betrekt haar publiek en de deelnemers bij haar trainingen met veel vuur én de nodige dosis humor.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect