Online privacy: kom in actie en bescherm je gegevens met deze 9 tips

Het is algemeen geweten dat je online gedrag bekeken en opgevolgd wordt. Is online privacy dood of kan je er zelf toch nog iets aan doen? En spring je wel zorgvuldig om met je gegevens? Met enkele gebruiksklare tips kom je al een eind verder.

 

1. Beveilig al je apparaten

Gemiddeld worden er 5 nieuwe dreigingen per seconde gedetecteerd, en dat zal niet afnemen in de toekomst. Houd daarom de nieuwere dreigingen ook buiten door al je apparaten te voorzien van beveiligingssoftware.

 

2. Installeer updates

Als je wil dat je privégegevens privé blijven, houd dan cybercriminelen buiten. Malware-infecties kan je voorkomen door het besturingssysteem en de applicaties altijd te updaten.

 

3. Geen ‘password’ of ‘123456’

Een sterk wachtwoord is essentieel in de strijd om veilige online data. Kies geen voor de hand liggend wachtwoord en baseer het ook niet op persoonlijke informatie die makkelijk te achterhalen valt, zoals je verjaardag.

 

4. Gebruik je wachtwoord maar 1 keer

Bij cyberaanvallen kunnen je gebruikersnaam en wachtwoord overal terechtkomen. Als je voor elk account hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan maak je het hackers wel heel erg makkelijk.

Als je voor al je accounts een nieuw wachtwoord instelt, dan moet je ze niet allemaal tegelijkertijd veranderen als je slachtoffer wordt van een ‘cyberaanval’. Ze allemaal onthouden moet ook niet meer, daar zijn er wachtwoordmanagers voor.

 

5. Wees achterdochtig

Cybercriminelen proberen allerlei methoden om je gegevens los te krijgen. Een daarvan is ‘social engineering’, dat verschillende vormen aanneemt. Denk maar aan de mails waarin je een fortuin beloofd wordt in ruil voor je bankgegevens.

 

6. Deel niet alles

Als je je wil inschrijven op een nieuwsbrief of je hebt net een nieuw product bestel, vul dan enkel de noodzakelijke informatie in.

 

7. Houd je online accounts in het oog

Het kan altijd gebeuren dat je bank het slachtoffer wordt van een cyberaanval. Controleer daarom altijd goed of er geen dingen gebeuren op je rekeningen waar je geen toestemming voor hebt gegeven.

 

8. Privacy-settings

Bekijk eens je privacy-instellingen op Facebook zodat je weet wie er allemaal toegang heeft tot de informatie die je deelt op het sociale netwerk. Zijn ze wel goed ingesteld? Pas ze eventueel aan en maak het anderen wat moeilijker.

 

9. Gebruik geen locatiediensten

Deze tip geldt in de eerste plaats voor smartphones of tablets. Schakel de locatiediensten (gps functie) uit als je niet wilt dat Google en Facebook kunnen nagaan waar je overal bent geweest.

 

Zin in meer? Wil je je eigen online security verzekeren? Bekijk dan zeker het opleidingsaanbod Safety First waarin online veiligheid centraal staat.

Bron: Dutch Cowboys

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect