Projectmanager: 5 tips voor je projecten

Projectmanager: 5 tips voor je projecten cover
5 tips voor projectmanagers om projecten te doen slagen! Van een projectplan opstellen tot verwachtingen managen tot rekening houden met risico's. Een goede projectmanager levert een project op tegen de afgesproken deadline.

Een goede projectmanager levert een project op tegen de afgesproken deadline, wat er ook gebeurt. Als je al wat ervaring hebt, weet je dat projectmanagement bestaat uit het gericht volgen van een stappenplan. Maar een goede projectmanager gaat nog verder en kent ook de principes van Six Sigma of Lean Management. Hierbij draait het om het maximaliseren van de output door de beschikbare middelen te optimaliseren.

Hierbij alvast 5 tips om je projecten in goede banen te leiden.

1. Begin met een uitstekend projectplan

Dat is de gouden regel van projectmanagement. Zonder dit grondig te plannen, kan je geen middelen toewijzen aan je team, en is het onmogelijk om de tijdslijn op te stellen. Start met het documenteren van alle mijlpalen die moeten worden gehaald, en leg de link met de bijbehorende deadlines. Zo creëer je een haalbare tijdlijn waarop je team zich kan baseren.

2. Vermijd al te hoge verwachtingen

Omgaan met verwachtingen is van het uiterste belang als je een succesvolle projectmanager wilt worden. Om aan iedereen zijn verwachtingen te voldoen, is het handig om je mijlpalen op te delen in kleinere stappen. Zo kan je meer opleveren, en weet de klant dat je vooruitgang boekt. Dit brengt meer feedback met zich mee, waar jij dan weer mee aan de slag kan om een goed resultaat te behalen.

3. Wees een flexibel projectmanager

Een van de belangrijkste karaktereigenschappen van een goede projectmanager is flexibiliteit of wendbaarheid. Het is cruciaal om snel op bedreigingen en tekortkomingen te kunnen reageren. Dit komt ook van pas om je aan te passen aan nieuwe trends. Dit geldt ook voor de manier waarop je je projecten leidt. Je moet durven afstappen van je traditionele gewoontes. De formaliteiten die bij verouderde technieken horen kunnen namelijk veel van je tijd opslorpen.

4. Haal je beste teamwork boven

Het vermogen om goed samen te werken, zowel van jezelf als van je collega’s, is een van de belangrijkste factoren bij het slagen van een project. Als je een teamspeler bent, wordt je project vanzelf aangenamer en meer werkbaar. Probeer ervoor te zorgen dat je je op je gemak voelt bij je team, en dat de verstandhouding goed zit. Enkel en alleen als iedereen op één lijn zit, zal je team in staat zijn om mooie resultaten te leveren tegen de afgesproken deadline.

5. Houd rekening met de risico’s

Als je research doet en succesvolle projecten uit je sector bestudeert, zal je merken dat er ook aandacht werd besteed aan de mogelijke risico’s. Dat is dus ook de taak van een goede projectmanager. Je kan een database beginnen met eventuele risico’s, en voor elk project monitoren of ze opduiken. Zorg dat je je teamleden ook vrijlaat om kritiek te uiten of hun mening te geven over de uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden. Je zal zien dat er zich regelmatig risico’s op je pad bevinden, maar door je hierop voor te bereiden, sla je je er goed doorheen.

Bij twijfel kan je dus altijd terugvallen op bovenstaande vijf regels. Verder zijn de belangrijkste zaken om in de gaten te houden: tijd, kwaliteit en budget. Zorg dat je dit niet uit het oog verliest, en je volgende projecten worden vast en zeker een succes.

Bonustip: vertrouw op projectmanagementsoftware

Gebruik je nog spreadsheets als projectmanager? Overweeg dan geautomatiseerde softwaretools met allerhande integratiemogelijkheden die jouw projectmanagement gemakkelijker kunnen maken. Ze helpen je om repetitieve taken te automatiseren en je te herinneren aan taken en deadlines. Bovendien zijn deze tools nuttig om de fase in het proces duidelijk te maken aan alle stakeholders.

Bron: project-management.com


Zin in meer?

Zou je graag je talenten als projectmanager verder ontwikkelen? Wil je de theorie ook meteen in de praktijk leren toepassen? Dan vind je tijdens de opleiding Projectmanagement van a tot z terug wat je zoekt.

Interesse in andere artikels over IT & projectmanagement? Klik dan hier.

 

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect