Projectmanagement en leiderschap hand in hand bij Colruyt Group IT

Projectmanagement en leiderschap hand in hand bij Colruyt Group IT
Hoe ziet Colruyt Group projectmanagement en leiderschap? Volgens hen kan je die twee niet loskoppelen van elkaar. Daarom startten ze een leiderschapstraject op voor hun projectmanagers.

Colruyt Group IT heeft een gloednieuw leiderschapstraject in het leven geroepen. Zo willen ze hun projectmanagers ondersteunen. Projectmanagement is namelijk meer dan alleen deadlines halen. Dankzij dit traject krijgen projectmanagers de nodige handvaten aangereikt om hun team te ondersteunen. Acht boeiende experten delen elk in één sessie hun ervaring uit het werkveld. Benieuwd wat jij daarvan kan leren? We lichten alvast een tipje van de sluier op.

Wat heeft leiderschap met projectmanagement te maken?

Complexe projecten brengen tijdsdruk en de mening van vele stakeholders met zich mee. Daar heb je de steun van je collega’s voor nodig. Maar hoe win je hun vertrouwen? Je moet een manier vinden om je team zo optimaal mogelijk aan te sturen. De eindverantwoordelijkheid ligt steeds bij de projectmanager, maar een goed resultaat – binnen de deadline en budget – behaal je als team.

Voldoen aan de noden van projectmanagers

Uit interne evaluaties bleek dat er op vlak van leiderschapskwaliteiten nog ruimte voor verbetering was. Ook samenwerken in een context van telewerk kwam naar boven als extra uitdaging. Het leiderschapstraject bleek een geschikte oplossing.

Stefaan Bergmans, IT PMO Manager bij Colruyt Group IT, legt uit: “Omdat we vanuit Colruyt Group IT groei belangrijk vinden, en onze projectmanagers extra ondersteuning willen bieden, hebben we het leiderschapstraject opgezet. Met elke maand een ander topic was het meteen een succes! Voor de eerste editie schreef maar liefst 80% van onze projectmanagers zich in.”

Praktische tips voor projectmanagement en leiderschap

Geen autocratie, wel authentieke leiders bij Colruyt Group IT. Als projectmanager ben je vooral een coach. Je hebt aandacht voor iedereen die aan je project meewerkt en je biedt ondersteuning. Ook een agile mentaliteit komt van pas. Als je wendbaar en snel kan reageren, voorkom je chaos.

In hun leiderschapstraject gaat Colruyt Group IT met de 7 eigenschappen van effectief leiderschap aan de slag. Deze zijn gebaseerd op zelfontwikkeling, samenwerking en vernieuwing.

  1. Wees proactief: focus je op wat je wél kan controleren en beïnvloeden.
  2. Begin met het einde in gedachten: leg je streefdoelen vast en maak een plan om die te realiseren.
  3. First things first: stel prioriteiten.
  4. Denk win-win: werk effectiever samen door vertrouwensrelaties op te bouwen.
  5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden: kijk eerst naar de behoeften en visies van je collega’s, voor je met je eigen plan komt.
  6. Werk synergetisch: werk samen om innovatieve en creatieve oplossingen te bereiken.
  7. Hou jezelf scherp: neem de tijd voor stimulerende activiteiten om je motivatie en energie te boosten.

Leiderschap begint bij jezelf

Pas als je sterk in je schoenen staat, kan je een goede leider zijn en je team op een positieve manier beïnvloeden. Daarvoor moet je jezelf goed kennen. Wat kan je goed en minder goed? Wat geeft je energie? Waar wil je naartoe? Richt je daarna op je team: luister goed, zoek interactie op en zorg ervoor dat iedereen betrokken is.

Dé succesformule voor een projectmanager? Bouwen aan een sterk netwerk: integer, geloofwaardig en met wederzijds engagement.
Stefaan Bergmans

Community learning

Ook leren van elkaar is een stokpaardje van Colruyt Group IT. De 110 projectmanagers zitten er elke maand samen om kennis te delen, tips te geven en vragen te stellen. Nieuwe inzichten delen werkt verrijkend. Daarbovenop zorgen ervaren collega’s voor begeleiding en opleidingen.

Bron: IT bij Colruyt Group


Zin in meer?

Wil je meer te weten komen over deze succesformule? Je hoort er alles over tijdens onze Dag van de projectmanager. Een spreker van Colruyt Group IT deelt hun ervaringen tijdens de sessie ‘Verhoog je positieve impact als projectmanager’.

 

Avatar foto

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect