Projectmanagement & projectmatig werken

Computer met grafieken

Projectmanagement is het proces van plannen, organiseren en controleren van middelen om specifieke doelen te bereiken. Het is een essentieel aspect van elk succesvol project en helpt ervoor te zorgen dat projecten op tijd, binnen het budget en volgens de vereiste kwaliteitsnormen worden afgerond.

Projectmatig werken verwijst naar de taken en activiteiten die worden uitgevoerd om de doelstellingen van het project te bereiken. Deze taken kunnen een breed scala aan activiteiten omvatten, zoals onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, testen en implementatie.

In de loop van een project zijn er typisch verschillende fasen van projectwerk. De eerste fase is de planningsfase, waarin de reikwijdte en de doelstellingen van het project worden vastgesteld en het projectplan wordt ontwikkeld. De volgende fase is de uitvoeringsfase, waarin het projectwerk wordt uitgevoerd volgens het projectplan. De derde fase is de bewakings- en beheersingsfase, waarin de projectmanager de voortgang van het project bewaakt en bijhoudt, en eventueel het plan aanpast om het project op koers te houden. De laatste fase van het projectwerk is de afsluitende fase, waarin het project formeel wordt afgesloten en al het projectwerk is voltooid.

Een passende opleiding in projectbeheer is essentieel voor iedereen die verantwoordelijk is voor het beheer van projecten. Training kan projectmanagers helpen de vaardigheden en kennis te ontwikkelen die zij nodig hebben om projecten effectief te plannen, uit te voeren en te beheersen. Het kan hen ook helpen begrijpen hoe hulpmiddelen en technieken zoals projectplanningssoftware, risicomanagement en stakeholdermanagement te gebruiken.

Opleiding Projectmanagement

Het volgen van de juiste opleiding in projectmanagement heeft verschillende voordelen. Het kan projectmanagers helpen om:

  • De vaardigheden en kennis te ontwikkelen die zij nodig hebben om projecten effectief te beheren
  • Te begrijpen hoe hulpmiddelen en technieken zoals projectplanningssoftware en risicomanagement te gebruiken
  • De kansen op projectsucces te verbeteren
  • De carri√®revooruitzichten en verdienpotentieel te verbeteren.

Zin in meer?

Wil je projecten opstarten en uitwerken als een echte professional? Ontdek dan de opleiding Projectmanagement van a tot z‘ die bestaat uit vier modules die eveneens apart kunnen worden gevolgd:

Organiseren begint bij jezelf. Naast onze opleidingen rond projectmanagement hebben we nog opleidingen die focussen op organiseren. Ontdek hier onze toolkit voor effectief organiseren.

Interesse in andere artikels over IT & Projectmanagement? Klik dan hier.

 

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect