Scrum: goed, beter, best?

Kwaliteit is de hoeksteen in elk scrumproject, maar wanneer moet je daar halsstarrig aan vasthouden en wanneer moet je het loslaten? Hoe kan je flexibel omgaan met de notie ‘kwaliteit’ en nog altijd een goed resultaat behalen? Enkele tips.

 

1. Focus op de juiste dingen

Focus op de juiste zaken: zoek naar de essentie en werk daarop verder. Laat de bijkomstigheden links liggen. Hard zwoegen, uren aan een stuk werken, nachten doortrekken, 100 verschillende zaken uitproberen … Het is niet omdat je ergens lang aan hebt gewerkt, dat het per se goed of beter is.

 

2. Bepaal de kwaliteit

Kwaliteit is relatief. Dit is misschien heilige huisjes omverschoppen, maar je kan het niet objectief meten. Het hangt af van de doelgroep, van het budget en de termijn. Als je slim wilt ondernemen dan doe je dingen die weinig moeite kosten voor jou, maar een groot effect hebben voor je klant.

 

3. Zet een eindmeet

Lever beter een kleiner, maar afgerond geheel op. Het gevoel van ‘het kan beter’ zit altijd in je achterhoofd, zeker hoe langer je aan een project werkt. Het eindresultaat had nog nét iets beter kunnen zijn, maar in het project is er geen ruimte meer, niet qua budget, noch qua tijd. Misschien krijg je na de eerste oplevering nog de kans om het verder uit te bouwen en af te werken.

 

4. Ruil ‘perfect’ in voor ‘goed genoeg’

Perfectie is onbetaalbaar én onhaalbaar. Met ‘goed genoeg’ creëer je net mogelijkheden. Stel prioriteiten: door sommige dingen goed genoeg te doen, hou je meer tijd over om in andere zaken net iets verder te gaan en wat meer uit te blinken.

In de ‘Blue Ocean Strategy’ gaan ze ervan uit dat als een product op bepaalde aspecten uitblinkt het beter wordt gewaardeerd dan een product over de hele lijn net iets beter is dan gemiddeld. Een goede scrummer weet met zo min mogelijk energie, zo’n goed mogelijk resultaat te bereiken en weet op welke punten hij moet focussen.

 

Zin in meer?

Wil je scrum ook succesvol toepassen? Wil je als ScrumMaster optimaal je team en het proces begeleiden? Bekijk dan zeker de opleiding Certified ScrumMaster (Nederlandstalige training) en Certified Scrum Product Owner (Engelstalige training).

 

 

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect