Scrum: ook geschikt voor kleine bedrijven & projecten?

Scrum gaat er niet voor niets van uit dat kleine teams het beste resultaat bij projecten leveren. Maar eigenlijk hebben de grondleggers van Scrum de methode bedoeld voor het ontwikkelen van complexe software. Betekent dit dat we Scrum niet binnen kleine organisaties met kleinere projecten kunnen inzetten?

 

Scrum is een flexibele manier om softwareproducten te maken die valt onder de Agile softwareontwikkeling. Bij Scrum wordt er gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte sprints, met een vaste lengte van 1 tot 4 weken, werkende softwareproducten opleveren.

 

De principes van Scrum

Overweeg je om de Scrum-methode te gaan toepassen, hou dan altijd een aantal belangrijke richtlijnen voor ogen om de Scrum-aanpak succesvol te maken:

  • Stel ‘het perfecte team’ met de juiste kennis samen
  • Verdeel de rollen in producteigenaar, ScrumMaster en teamleden
  • Werk de grote lijnen van het project uit met de opdrachtgever
  • Vertaal de requirements naar het product backlog
  • Vertaal de requirements uit het product backlog naar het sprint backlog
  • Realiseer de requirements vanuit het sprint backlog in meerdere sprints
  • Concentreer je tijdens elke sprint op de functionaliteiten die dan gepland zijn
  • Plan regelmatige overlegmomenten in die zorgen voor een optimale samenwerking

Scrum is van oorsprong bedoeld om samen met een Agile team complexe projecten doelgericht naar hun vooropgesteld resultaat te brengen. Maar wat verstaan we onder ‘complex’? Hoe complex moet het dan zijn? En is Scrum dan niet geschikt voor kleinere projecten? Of hoe klein mag een project zijn om toch de Scrum-methode succesvol in te zetten?

 

De kernvraag: is jouw (klein) project geschikt voor de Scrum-methode?

 

Grootte van het project

Na een eerste gesprek met je opdrachtgever, kan je zelfinschatten of de Scrum-methode geschikt is voor de aanpak van het nieuwe project. Deze vragen helpen je om een goede inschatting te maken van de schaal van het project:

  • Is dit project standaard voor mij?
  • Is er overlap met vorige projecten?
  • Is er maatwerk nodig?
  • Kan ik dit project alleen aan?
  • Ga ik aan de slag met een team van collega’s of contacteer ik eerder mensen uit mijn netwerk?

Kan je het project alleen aan, dan heb je Scrum niet nodig. De Scrum-filosofie is net bedoeld om met kleine teams de beste resultaten te behalen. Ga je wel met een aantal collega’s of contacten uit je netwerk samen aan de slag, dan kan Scrum net wel nuttig zijn.

 

Tijdspad van het project

Korte timing

Heb je één week tijd voor het project, dan zou dit neerkomen op één sprint. Maar eigenlijk kan je het dan geen Scrum meer nodig omdat het project te klein is. Je hebt immers tussentijdse afstemming nodig om de voortgang op te volgen.

Maar toch kan je tijdens die week de filosofie van Agile inzetten: flexibel omgaan met veranderingen, samenwerken met je klant op basis van vertrouwen én een resultaat opleveren dat écht voldoet aan zijn wensen. Tussentijdse afstemming met je opdrachtgever kan dan om de dag.

Langere timing

Bij een tijdspad vanaf een tiental dagen kan de Scrum-methode perfect dienen. Verdeel de timing in 2 sprints van 5 dagen of sprints van 4 dagen en een kortere sprint naar het einde toe. Leg in elk geval de sprints vast, want zo bepaal je direct ook het aantal overlegmomenten en weet iedereen in het team waar hij naartoe werkt.

 

Conclusie

Ja, Scrum is zeker geschikt voor kleine bedrijven met kleinere projecten. En niet alleen voor het ontwikkelen van software. Je kan de methode ook voor totaal andere projecten inzetten. Essentieel is wel dat je je sprints goed plant, zodat het team, hoe klein het ook is, weet waar ze naartoe werken én je opdracht de voortuitgang ziet. Want ook kleine teams kunnen zorgen voor de beste resultaten, zolang je maar de juiste kennis en competenties bij elkaar brengt.

 

 

Zin in meer?

Wil je meer weten over het gebruik van Scrum? Schrijf je dan in voor de opleiding ‘Certified ScrumMaster’. Gedurende deze 2-daagse training leer je hoe je Scrum succesvol toepast en hoe je als ScrumMaster optimaal het team en proces begeleidt. Of wil je weten hoe je je rol als Product Owner kan optimaliseren en zo met je Scrum-team nog betere resultaten kan behalen, bekijk dan zeker even de Engelstalige opleiding ‘Certified Scrum Product Owner’.

 

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect