Tips en trucs om data te berekenen in Excel

Excel Experience Day - Tips & tricks om te knallen in Excel

U wilt data berekenen in Excel, maar u weet niet hoe u dat moet aanpakken? Dat kan inderdaad behoorlijk ingewikkeld lijken. Nochtans bestaat er een eenvoudige oplossing. Pierre Jassin, senior trainer informaticaopleidingen bij Xylos, geeft zijn formule prijs.

In Excel kan u makkelijk met data rekenen. Wilt u het aantal maanden, jaren of andere periodes tussen twee data berekenen… het kan allemaal. Zeker met de handige Datedif-functie, ook al zit die ergens verborgen in Excel. Ze komt niet voor in de functielijst of in de ‘Hulp’-tab van Excel-werkbladen waardoor iedereen complexe functies creëert om dat verschil te berekenen. Onze tip? De formule die we hieronder uit de doeken doen. Ze komt vast goed van pas wanneer u zulke berekeningen eenvoudiger wilt uitvoeren.

 

Datedif-functie

 =DATEDIF(A1;A2;“m”)

A1: de begindatum van de berekening
A2: de einddatum van de berekening
“m”: de eenheid (meer uitleg hieronder)
;: de puntkomma scheidt elk argument (dit karakter hangt af van de Windowsinstellingen. Op uw pc zou dit een komma ipv een puntkomma kunnen zijn)

 

De eenheden: u kunt kiezen tussen verschillende eenheden. Deze bepalen het soort berekening dat u uitvoert. Bij de Datedif-formule kunt u de volgende eenheden gebruiken:

  • ”y”: verschil in jaren (year)
  • “m”: verschil in maanden (month)
  • “d”: verschil in dagen (day)
  • “ym”: verschil in maanden, de jaren worden genegeerd
  • “yd”: verschil in dagen, de jaren worden genegeerd
  • “md”: verschil in dagen, de jaren en maanden worden genegeerd

Nog twee laatste tips:

  • Gebruik de sneltoets CTRL+; als u de huidige datum als vaste waarde wil ingeven.
  • Gebruik de functie =today() =aujourdhui() =VANDAAG() als u de huidige datum als dynamische datum wil. (de waarde zal dus elke dag geüpdatet worden)

Zin in meer?

Wil je nog efficiënter leren werken met Excel? Of je Excel-kennis een ferme boost geven? Neem dan deel aan de Excel Experience Days. Een ruime keuze aan workshops over diverse functionaliteiten: draaitabellen, functies & formules, grafieken, dashboards, conditional formatting, … Voor elk wat wils! Ook in het uitgebreid aanbod van Excel-opleidingen leer je hands on hoe je meer haalt uit Excel in jouw job.

 

 

Pierre Jassin is senior trainer informaticaopleidingen bij Xylos. Als regent in de economische wetenschappen gaat Pierre aanvankelijk aan de slag in de IT-wereld, waar hij een verkoopondersteunde functie uitoefent. Vervolgens schept hij voor zichzelf de mogelijkheid om deze ervaring te koppelen aan opleiding en wordt hij een van de meest gewaardeerde docenten in de ICT-wereld. Pierre staat ondertussen zo’n twaalf jaar voortdurend in contact met de eindgebruikers om hen een duidelijk beeld te geven van de mogelijkheden die alle informaticatools bieden. Zijn dagelijkse uitdaging en zijn filosofie bestaan erin de deelnemers te doen beseffen dat het begrip ‘Keep it simple’ onmisbaar is in de informatica.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect