Tips en trucs om data te berekenen in Excel

Excel Experience Day - Tips & tricks om te knallen in Excel

U wilt data berekenen in Excel, maar u weet niet hoe u dat moet aanpakken? Dat kan inderdaad behoorlijk ingewikkeld lijken. Nochtans bestaat er een eenvoudige oplossing.

In Excel kan u makkelijk met data rekenen. Wilt u het aantal maanden, jaren of andere periodes tussen twee data berekenen… het kan allemaal. Zeker met de handige Datedif-functie, ook al zit die ergens verborgen in Excel. Ze komt niet voor in de functielijst of in de ‘Hulp’-tab van Excel-werkbladen waardoor iedereen complexe functies creëert om dat verschil te berekenen. Onze tip? De formule die we hieronder uit de doeken doen. Ze komt vast goed van pas wanneer u zulke berekeningen eenvoudiger wilt uitvoeren.

 

Datedif-functie

 =DATEDIF(A1;A2;“m”)

A1: de begindatum van de berekening
A2: de einddatum van de berekening
“m”: de eenheid (meer uitleg hieronder)
;: de puntkomma scheidt elk argument (dit karakter hangt af van de Windowsinstellingen. Op uw pc zou dit een komma ipv een puntkomma kunnen zijn)

 


Kom alles te weten over Excel!
Neem deel aan de online Excel Experience Days op 28-29-30 november


 

De eenheden: u kunt kiezen tussen verschillende eenheden. Deze bepalen het soort berekening dat u uitvoert. Bij de Datedif-formule kunt u de volgende eenheden gebruiken:

  • ”y”: verschil in jaren (year)
  • “m”: verschil in maanden (month)
  • “d”: verschil in dagen (day)
  • “ym”: verschil in maanden, de jaren worden genegeerd
  • “yd”: verschil in dagen, de jaren worden genegeerd
  • “md”: verschil in dagen, de jaren en maanden worden genegeerd

Nog twee laatste tips:

  • Gebruik de sneltoets CTRL+; als u de huidige datum als vaste waarde wil ingeven.
  • Gebruik de functie =today() =aujourdhui() =VANDAAG() als u de huidige datum als dynamische datum wil. (de waarde zal dus elke dag geüpdatet worden)

Zin in meer?

Wil je nog efficiënter leren werken met Excel? Of je Excel-kennis een ferme boost geven? Neem dan deel aan de Excel Experience Days. Een ruime keuze aan workshops over diverse functionaliteiten: draaitabellen, functies & formules, grafieken, dashboards, conditional formatting, … Voor elk wat wils! Ook in het uitgebreid aanbod van Excel-opleidingen leer je hands on hoe je meer haalt uit Excel in jouw job.

 

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect