Vier redenen om PowerPivot te gebruiken voor je draaitabellen

Een Excel-draaitabel – pivot table in het Engels – biedt je de mogelijkheid werkbladgegevens overzichtelijk te presenteren en te analyseren. Er is heel wat mee mogelijk, maar soms volstaat dat niet. In volgende gevallen bijvoorbeeld, en dan kan de Excel-invoegtoepassing PowerPivot een oplossing zijn. 

 

1. Er is heel veel data

Bij ingewikkelde, langdurige of zeer uitgebreide projecten kan de databank heel omvangrijk worden. In Excel is een werkblad beperkt tot 1.048.576 rijen. Bij PowerPivot heb je die beperking niet, zodat je probleemloos gigantische gegevenslijsten kan verwerken.

 

2. De data is afkomstig uit diverse bronnen

In Excel 2010 en eerdere versies zijn de brongegevens van een draaitabel afkomstig uit 1 tabel die zich meestal in Excel bevindt. In PowerPivot kan de data van 1 draaitabel uit verschillende tabellen komen. Daarnaast kan elke tabel uit een andere gegevensbron komen: SQL, tekstbestanden, Access… Je draaitabellen worden zo meteen een stuk interessanter!

Vanaf Excel 2013 is het wel mogelijk meerdere tabellen te selecteren voor het opmaken van je draaitabel. Om alle functionaliteiten van PowerPivot te gebruiken, moet je echter wel de standaard meegeleverde add-in activeren.

 

3. De normale Excel-functies volstaan niet

Hoewel weinig mensen gebruik maken van functies in draaitabellen wordt dit juist de kracht van PowerPivot. Via PowerPivot kun je zaken berekenen die niet mogelijk zijn in Excel: vergelijkingen maken t.o.v. vorige jaren, kwartalen en maanden, een tekst als resultaat tonen in een draaitabel…

 

4. Je mist bepaalde functionaliteiten in Excel

Ook op vlak van functionaliteiten is er veel meer mogelijk in PowerPivot dan in Excel. Zo kun je onder andere KPI’s definiëren. De huidige waarde wordt dan vergeleken met een door jou bepaald doel en als resultaat krijg je een visuele weergave van de performantie. Handig is dat je ook hiërarchieën kan creëren. Zo zie je de gegevens onmiddellijk per jaar-kwartaal-maand-dag. Een andere toepassing kan een geografische hiërarchie zijn, waarbij je begint met het land en dan inzoomt op de regio’s en vervolgens op de steden. Zo bevat PowerPivot nog tal van mogelijkheden om analyses vlotter te laten verlopen en duidelijker weer te geven.

Meer info?

Wil je beter leren werken met Excel of kennismaken met PowerPivot? Neem dan deel aan de Excel Experience Days. Ook Johan Vermeire zal hier enkele sessies geven.

Johan Vermeire is senior Learning Consultant bij Xylos. Hij combineert Excel- en Access-opleidingen met VBA-programmatie in deze softwarepakketten. Hij analyseert als geen ander de noden en opleidingsbehoeften bij zowel grote als kleine bedrijven en levert oplossingen die de efficiëntie en productiviteit van deze bedrijven aanzienlijk verhogen.

 

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect