Waarom heeft je bedrijf nood aan een ethical hacker?

Quelle est l’utilité d’un ethical hacker dans votre entreprise ?
Elk bedrijf heeft baat bij het verbeteren van cybersecurity. Waarom leveren ethical hackers zo een grote bijdrage aan de netwerkbeveiliging van jouw bedrijf?

Niet enkel bedrijven ruiken het goud wanneer het komt tot data, het trekt ook misbruik aan. Cybercriminaliteit is in stijgende lijn en dat terwijl het merendeel van de bedrijven nog steeds gelooft dat cybersecurity enkel een kwestie van goeie technologie is. Ethical hackers bieden een ongeëvenaarde beveiligingsexpertise die fouten tot diep in je bedrijfsstructuur kunnen blootleggen.

Wat is een ethical hacker?

Een ethische hacker is een in dienst genomen computerspecialist die de computersystemen en beveiligingsnetwerken van een bedrijf test op veiligheidslekken en zo bijdraagt aan een betere beveiliging van de bedrijfsdata. Zo sporen ze fouten op die een hacker met slechte bedoelingen zou kunnen misbruiken.

Elk bedrijf met een netwerk verbonden aan het internet, heeft baat bij het verbeteren van cybersecurity. Een enkele cyberaanval kan namelijk catastrofale gevolgen hebben. Hier volgen 3 redenen waarom ethical hackers een immense bijdrage leveren aan de netwerkbeveiliging van jouw bedrijf.

1. Speurders van het netwerk

Ethical hackers zoeken doorheen al je IT applicaties en systemen naar fouten. Zo bepalen ze welke veiligheidsvoorzieningen voldoen, maar ook welke nood hebben aan een update of welke risico lopen om gehackt te worden. Dit rapporteren ze aan de bedrijfsleider die dan adequaat kan reageren. Fouten die zij opsporen kunnen te maken hebben met onvoldoende encriptie, onveilige applicaties of achterstallige software.

2. Een raam op criminele activiteiten

Ethical hackers bieden een unieke kans om inzicht te krijgen in de werking van criminele hackers. Aan de hand van demonstraties, kunnen zij bedrijfsleiders iets bijbrengen over de technieken die zij hanteren om catastrofale schade te veroorzaken. Bedrijven die de methodes van hackers voldoende begrijpen, zijn in staat om zich beter te weren tegen aanvallen.

3. Eerste hulp bij een cyberaanval

Ethical hackers begrijpen hoe aanvallen werken en stellen een bedrijf in staat beter te reageren in het geval een aanval zich voordoet. Bovendien zijn ze steeds op de hoogte van de nieuwste technieken die gebruikt worden om data te stelen. Zo bereiden ze een bedrijf voor op de volgende aanval.

https://searchsecurity.techtarget.com

De technieken van ethical hackers

Ethical hackers gebruiken in principe dezelfde technieken als andere hackers.

– Ze scannen systeemingangen voor kwetsbaarheden, gebruikmakende van port scanning tools, zoals Nmap, Nessus of Wireshark.

– Ze inspecteren patch installaties en bekijken of deze geen nieuwe kwetsbaarheden introduceren.

– Ze analyseren het netwerkverkeer met digitale tools.

– Ze proberen detectiesystemen, honeypots en firewalls te omzeilen om hun terkortkomingen bloot te leggen.

Daarnaast maken ze ook gebruik van social engineering technieken om eindgebruikers te manipuleren en zo informatie te bemachtigen over het bedrijf. Zoals criminele hackers, doen ze dat onder andere door posts op sociale media of GitHub te bekijken en phishingmails te versturen naar werknemers, maar ze nemen ook de fysieke beveiliging van het gebouw onder de loep om te zien hoe gemakkelijk het is om als vreemde toegang te krijgen tot het gebouw en kritieke systemen.

Bron: https://searchsecurity.techtarget.com

Zin in meer?

Wil je de technieken van ethical hackers zelf kunnen hanteren? Met ’s werelds meest geavanceerde opleiding in Ethical Hacking van NCOI Learning ontwikkel je de kennis en vaardigheden die van jou een digitale veiligheidsexpert zullen maken.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect