Waarom testen toch niet zo saai is als het klinkt

Testen. Het klinkt alles behalve sexy en uitdagend. Toch mag het niet gezien worden als een noodzakelijk kwaad.  Steeds vaker is testen een vast onderdeel van het software-ontwikkelingsproces.

IT projecten investeren veel tijd en geld in testen: 20 tot 30 procent is voor een gemiddeld IT project heel normaal. Gartner en anderen reserveren zelfs 50 procent van het budget voor ‘unit testing, system testing, defect removal and quality management’.

We geven jou graag 3 redenen waarom testen ook niet mag ontbreken op jouw agenda:

1.      Kwaliteit garanderen

Testen en kwaliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ernstige productiefouten bij oplevering kun je namelijk missen als kiespijn. Je wilt zekerheid en vertrouwen in het systeem krijgen. Daarom is het belangrijk dat je de kwaliteit gaat meten op een uniforme manier en liefst vroeg in het proces zodat er tijdig kan bijgestuurd worden.

2.      Acceptatie

Zorg ervoor dat je met jouw nieuwe software buy-in krijgt van de gebruikers, business of opdrachtgever. Geef ze een rol in het testen en communiceer met hen! Niets zo vervelend dan een software op te leveren waar niet mee kan gewerkt worden of niet wil gebruikt worden door de business.

3.      Fouten vinden en voorkomen

Ook softwareontwikkelaars maken fouten. Systeemontwikkeling is nu eenmaal een creatief proces en testen zorgt hier voor een vangnet voor de vervelende gevolgen die fouten kunnen hebben. Testers gaan nu eenmaal ‘op jacht’ naar fouten en zwakke punten in het systeem.

 

 

Meer weten?

Wil je testen onder de knie krijgen? Volg dan één van deze trainingen:

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect