Wat doet een Product Owner: de 5 belangrijkste taken

Wat doet een Product Owner: de 5 belangrijkste taken
Een Product Owner heeft de verantwoordelijkheid om de waarde van het geleverde werk te maximaliseren. Hoe kan hij hieraan bijdragen?

Als je een scrum plant, zijn er drie belangrijke functies: de Scrum Master, de Product Owner en het Development Team. De Product Owner speelt hierbij de belangrijkste rol. Het is namelijk zijn verantwoordelijkheid om de waarde van het geleverde werk te maximaliseren. Hoe kan hij hieraan bijdragen? Hieronder vatten we de vijf belangrijkste taken voor je samen.

1. Vertegenwoordiging van de belangen van de klant

De Product Owner is mogelijk de klant zelf, of zelfs de opdrachtgever. Hoe dan ook, de belangen van de klant moeten goed vertegenwoordigd zijn. Daarom werkt hij samen met meerdere stakeholders, en brengt hij hen regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen. Op die manier houdt hij zicht op de waarde van het product, en kan hij zo ook het Development Team bijsturen.

2. Samenwerking met het Development Team en de Scrum Master

De onderlinge samenwerking is cruciaal. De Product Owner beslist namelijk wat er gerealiseerd moet worden, maar bemoeit zich niet met de manier waarop. Dat laat hij over aan het zelforganiserende Development Team. Het kan onwennig zijn om niet deel te nemen aan de ontwikkeling, zeker als ze in het verleden nog projectleider geweest zijn. Dit brengt met zich mee dat het Development Team en de Scrum Master moeten accepteren dat het de Product Owner is die het laatste woord heeft. Dit heeft wel als voordeel dat de keuzes bij één persoon liggen. Zo is er meer focus en worden eindeloze discussies vermeden.

3. Beheer van de product backlog

De Product Owner bewaart het overzicht over de backlog. De items die de grootste waarde bieden voor het product krijgen prioriteit, enzoverder. Dit gaat gepaard met een duidelijke omschrijving van de wensen, zodat het Development Team ze begrijpt en er snel en efficiënt aan kan beginnen.

4. Monitoring van de voortgang

Feedback geven is een belangrijke tijdsbesteding van de Product Owner. De review meeting aan het einde van een sprint is dus van groot belang om de voortgang te bespreken. Het Scrum Team beslist samen wat ze in de review meeting gaan behandelen. De Product Owner nodigt dan de stakeholders uit, zodat ook zij hun mening kunnen geven. Zo wordt de feedback verzameld en kan er al vooruitgekeken worden naar eventuele verbeteringen of nieuwe ideeën.

5. Creatie van de visie op het eindproduct

Alle ontwikkelingen in de sector opvolgen is een belangrijke taak van de Product Owner. Met behulp van deze observaties en analyses creëert hij een visie op het eindproduct. De Product Owner moet dus op de hoogte zijn om rekening te houden met alle verschillende belangen. Tijdens de sprint planning is het dan ook aan de Product Owner om deze visie, samen met belangrijke inzichten, mee te delen aan de rest van het Scrum Team.

Zin in meer?

Kriebelt het om je skills als Product Owner of als scrum-medewerker aan te scherpen? Wil je meer weten over hoe je als Product Owner een scrum best aanpakt? Dat kan via de opleiding Certified Scrum Product Owner.

Avatar foto

Auteur

Elke De Wit is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Projectmanagement, Professional skills en Managementsupport. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen in deze vakgebieden, vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen of congressen die beantwoorden aan de leerbehoeften die leven op de markt.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect